Pokládka vinylové podlahy

Pokládka vinylové podlahy nepatří mezi složité disciplíny domácího kutilství. Pokud dodržíte jasně daná pravidla, budete se brzo radovat z nové podlahové krytiny ve vašem bytě nebo domě. Postup pokládky se liší podle typu vinylové podlahy, kterou jste si vybrali. Může být buď lepená nebo pokládaná pomocí plovoucího systému. Oba druhy mají rozdílné požadavky na kvalitu podkladu a na jeho přípravu. Odlišná je také náročnost pokládky.

pokládka podlah

Pokládka vinylových podlah lepením

U lepené pokládky jsou vyšší nároky na kvalitu podkladu. Podkladový povrch musí být dokonale rovný, hladký, čistý a zbavený prachu, kamínků nebo jiných mechanických nečistot. V opačném případě totiž riskujete, že se i malé nerovnosti vyrýsují na povrchu nové podlahy. Následná oprava již nepřinese velké výsledky. Věnujte proto dostatečnou pozornost přípravě povrchu. Lepení se provádí pomocí speciálního podlahářského lepidla. Při lepení je optimální, pokud máte aspoň malé zkušenosti s technologickým postupem při této činnosti. Nejtěžší pro domácí kutily bývá odhadnutí správného množství lepidla a stanovení chvíle, kdy je lepidlo ideálně odvětrané a připravené k položení krytiny.

Další úskalí může představovat určení plochy, na kterou je vhodné lepidlo nanést tak, aby ji byl pokládající schopen dostatečně rychle a přitom přesně zpracovat. Pokud vám popis pracovních úkonů, které jsou spojené s pokládkou vinylové podlahy, připadá složitý, objednejte si na ni raději profesionální podlaháře. Garantují vás stoprocentní výsledek a dlouholetou spokojenost s finálním vzhledem vaší nové podlahy.

Gerflor

Plovoucí způsob pokládky

Plovoucí podlahy jsou u nás jedny z nejoblíbenějších. Jedním z důvodů je jednoduchý systém instalace. Nabízejí se dva základní typy vinylových podlah pro plovoucí způsob pokládky. U prvních je vinyl nalepený na speciální desku (například HDF desku), u novějšího typu silnější vinylové podlahy je zámkový systém vyfrézovaný. Tomuto druhu se také často říká click. Ať už si vyberete první nebo druhý typ, musí být kvalitně připravený podklad. Měl by být rovný, očištěný a suchý.

Samotná pokládka je opravdu nenáročná. Na upravený povrch se pouze položí parotěsná fólie (u některých druhů není ptřeba) a ihned poté se můžete pustit do pokládání. Abyste se vyhnuli odchylce barevnosti odstínu, doporučujeme promíchat jednotlivé dílce z různých balení. Pokládka vás potěší svou jednoduchostí. Díky zámkovému systému se do sebe jednotlivé lamely zaklapnou a máte hotovo. To vše bez jediné kapky lepidla. Větší pozornost věnujte dořezům u stěn a přechodům mezi místnostmi. Na závěr nezapomeňte nainstalovat podlahové lišty.

Pokládka plovoucí vinylové podlahy FatraClick - video

Celý postup pokládky naleznete zde.

Přečtěte si také:
Pokládka plovoucí vinylové podlahy – návod
Druhy vinylových podlah
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o vinylových podlahách

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář