Druhy vinylových podlah

Vinylové podlahy si u nás nacházejí čím dál víc spokojených zákazníků. Je to díky jejich skvělým užitným vlastnostem. Snadno se ohýbají, nelámou se a nevyžadují žádnou speciální údržbu. Jsou příjemné na dotek, mají měkký a teplý povrch. Jejich pokládka je jednoduchá. Jsou vhodné do bytu i do komerčních prostor. Podlahy z vinylu jsou rozměrově stálé a nesesychají ani se neroztahují, nebobtnají. Plovoucí vinylové podlahy můžete dokonce rozebrat a při stěhování s sebou odvézt.

Gerflor vinylové podlahy

Vinylové podlahové krytiny se nabízejí v několika rozdílných variantách. Každá má své klady a zápory, některá je vhodná do bytových prostor, jiná do komerčních objektů. Hned na začátku je můžeme rozdělit podle složení (vrstvení) na celovinylové (homogenní) a vrstvené (heterogenní), dle použitého PVC materiálu pak na měkčené a tvrzené. Dle formátu pak na role (jsou široké pár metrů a dlouhé až několik desítek metrů) a dílce (nejrůznější rozměry připomínající: lamely, prkna, parkety, dlaždice...). Vinylové dílce se následně ještě dělí dle způsobu pokládky a to na: celoplošně lepené, samolepící, volně-položitelné a plovoucí neboli zámkové (Click).

Role

Čeká vás pokládání podlahy ve velké místnosti? Zvažte použití vinylových rolí. Pokládají se na volno nebo se celoplošně lepí. Celoplošné lepení je doporučené ve všech prostorech, které překračují 20 m2. Kromě domácností se vinylové role stále častěji prosazují i v komerční sféře. Své využití nacházejí v průmyslových a výrobních halách, v tělocvičnách, ve sportovních centrech, v kancelářských budovách nebo nákupních centrech. Jejich snadná údržba a dlouhotrvající životnost je pro tyto prostory ideální.

Dílce

Vinylové dílce jsou vhodné pro ty, kdo chtějí pokládku řešit svépomocí. Prodávají se ve formě čtverců nebo obdélníků. Liší se způsobem pokládky. Mohou být samolepicí, zámkové, s click systémem, volně položitelné nebo naopak k celoplošnému lepení. Své využití nacházejí ve všech místnostech v bytě nebo domě. Díky voděodolnosti vinylových dílců je možné je položit i do koupelny nebo do kuchyně. Velkou výhodou dílců je nenáročnost výměny poškozeného dílu. Stačí jej vyjmout a nahradit novým. Proto se vyplatí vždy koupit pár kousků navíc a schovat je pro případnou renovaci vinylové podlahy.

Gerflor vinylové podlahy

Celoplošně lepené

Celoplošné lepení se týká jak dílců, tak rolí. Lepí se speciálním podlahářským lepidlem na předem vyrovnaný, vyhlazený, bezprašný, suchý podklad. Před pokládkou nechte dílce aklimatizovat, po správném přilepení (dle návodu) je ideální podlahu uválcovat a poté nechat několik hodin vyzrát.

Bez lepení

Bez lepení se pokládají oba typy vinylových podlah, jak dílce, tak role. U rolí platí jednoduché pravidlo, pokud instalujete vinyl do místnosti, která má méně než 20 m2, můžete ji položit na volno. U větších místností se doporučuje celoplošené lepení. Lamely neboli dílce se nelepí v případě plovoucí pokládky, zámkových spojů, click systému nebo u tzv. volně položitelné varianty. Protože některé druhy vinylových podlah nevyžadují lepení, je jejich pokládání rychlé, čisté a podlahu může ihned začít používat bez jakýchkoli omezení.

Plovoucí

Plovoucí pokládka již dávno není doménou pouze laminátových podlah. Stejně příjemným a jednoduchým způsobem můžete instalovat i vinylovou podlahu. Nášlapná vrstva je tvořena vinylem, který je nalepený na HDF desce. Jednotlivé dílce se do sebe zaklapávají. Systém kladení je stejně snadný jako u klasické laminátové podlahy. U této vinylové podlahy se nabízejí různé rozměry, můžete si tedy vybrat ten nejvhodnější právě pro vaše prostory. Plovoucí pokládka vinylové podlahy má nižší nároky na hladkost povrchu.

Click

Click systém je typem plovoucí pokládky vinylové podlahy. Několikavrstvá lamela má na boku vyfrézovaný zámkový spoj, pomocí kterého se jednotlivé dílce spojují tímto click systémem do sebe. Pozor na vlastnosti podkladu, musí být dokonale rovný, jinak hrozí prokreslení nerovností. Vinylové lamely se pokládají bez použití lepidla. Jednou z velkých výhod je, že jejich pokládka je možná na stávající podlahu. Navíc ji šikovní kutilové zvládnou sami.

Zámkové

Zámkové systémy představují technologickou špičkou v oblasti podlahových krytin. Vinylovým podlahám přinesla nespočet výhod. Jednou z nich je možnost výměny poškozeného dílce. Plovoucí zámkové podlahy se pokládají obdobně jako plovoucí zámková laminátová podlaha. Lamely jsou zhruba 5 mm silné a po obvodu jsou opatřené zámky, které tento způsob instalace umožňují. Podlaha se žádným způsobem nelepí nebo nesvařuje, jedná se tedy o pokládku na volno.

Samolepicí

Samolepicí vinylové dílce jsou jedinečné díky své jednoduché pokládce. Vše, co budete potřebovat, je kvalitní vinylová podlahová krytina. Nemusíte pořizovat žádné speciální lepidlo. Dostatečná fixace je zajištěna pomocí samolepicí vrstvy, která se nachází na rubové straně dílců. Dílce vyžadují rovný podklad. Ten se v některých případech musí penetrovat, záleží na typu vinylové podlahy, kterou použijete. Výhodou samolepicích dílců je snadnost pokládky. Pokud sami sebe hodnotíte alespoň jako průměrného kutila, bez obav se do instalace podlahy můžete pustit.

Gerflor vinylové podlahy

Volně položitelné

Volně položitelné vinylové dílce nemají zámkový spoj, ale zároveň nevyžadují lepení. Zajímá vás, jakým způsobem tedy na podkladu drží? Je to díky protiskluzné podložce, která toto volné položení umožňuje. Tento způsob pokládky je ale vhodný pouze do menších prostor. Všechny místnosti, které přesahují 20 m2, by měly mít vinylové podlahy přilepené.

Přečtěte si také: 
Údržba vinylové podlahy
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami
Pokládka vinylové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o vinylových podlahách

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář