Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami

Základní rozdíl, který rozděluje lepené a zámkové vinylové podlahy, je způsob jejich pokládky. Lepené podlahy, jak už název napovídá, se pokládají pomocí lepení podlahy k podkladu. Tento způsob instalace je náročnější na schopnosti toho, kdo podlahu pokládá, a také potřebuje kvalitnější přípravu podkladového povrchu. Zámkové vinylové podlahy se pokládají plovoucím způsobem. K pokládce není třeba lepidlo a zvládne ji i průměrně šikovný domácí kutil.

Vinylové podlahy Moduleo

Rozdíl v pokládce

U lepené vinylové podlahy musíme nejdříve penetrovat podklad, následuje stěrkování vhodnou stěrkou. Ta se musí zbrousit a po zaschnutí na ní můžeme začít nanášet lepidlo. Na to se pokládají vinylové dílce, které se pak válcují a finálně se namontují obvodové lišty. U zámkové vinylové podlahy se položí parozábrana, na tu už můžeme položit podlahu a jako poslední se opět instalují obvodové lišty.

Plovoucí vinylové podlahy Expona

Další rozdíly

Lepený vinyl obvykle působí více uměle než jeho plovoucí verze. Důvodem je to, že zámkové lamely jsou většinou vyráběny jako vyšší desky. Výsledný vzhled plovoucí podlahy pak lépe imituje položené dřevo oproti lepenému. U lepené verze vinylu pozorujeme vyšší teplotní roztažnost, která zvyšuje riziko vzniku spár mezi jednotlivými dílci. Spáry se po čase mohou zanést nečistotou. Z tohoto důvodu je potřeba u lepených vinylových dílců sledovat jejich tepelnou roztažnost a maximální možnou teplotu podkladu.

Další výhodou plovoucích vinylových podlah oproti jejich lepené verzi je přijemnější pocit při chůzi. Ten je zapříčiněn silnější konstrukcí podlahy. Zámková varianta je také teplejší a lépe zvukově izoluje. Jinou kladnou stránku plovoucí vinylové podlahy poznáte také při případném poškození podlahové krytiny. Jednotlivé lamely lze totiž snadno rozebrat a pochroumaný dílec můžete nahradit novým. Výměna není znatelná a po nějaké době si ani vy nebudete jisti, ve kterých místech oprava proběhla. U lepeného vinylu je jediným řešením odstranění přilepené lamely a jejím nahrazením novou lamelou. Oprava tak bude o něco náročnější. Poškozený dílec je potřeba odstranit (strhnout či opatrně vysekat dlátkem, jako u keramické dlažby), podklad důkladně vyčistit a následně nalepit dílec nový.

Lepení vinylové podlahy

Přečtěte si také:
Způsoby pokládky vinylových podlah
Druhy vinylových podlah
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o vinylových podlahách

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář