Ochrana proti vlhkosti a nečistotám, ale i designová bomba. Víte, proč se vinylové podlahy lepí na stěnu?

Podlaha na stěně? Jakkoliv se vám toto spojení může zdát divné, možná až „za vlasy přitažené“, dnes a denně se ukazuje, že velice efektivně funguje. A to jak na zdech frekventované chodby a předsíně, tak i v kuchyni, koupelně a obecně v prostorách, které jsou náchylné k navlhčení a ušpinění vinou nás, domácích mazlíčků či třeba věšáku s oblečením. Víte, proč se na stěnu hodí zrovna vinylové podlahy?

Lepení na stěnu

Vinylová podlaha jako obklad do kuchyně, koupelny i do předsíně

Aby dokázala spolehlivě odolávat náporu jak hravých mazlíčků, tak i třeba mokrým a špinavým bundám, měla by ideální podlaha na stěnu s co nejdelší životností být:

Proto se na stěny nejvíce aplikují vinylové podlahy, které jsou dnes k dostání ve stovkách různých variant dekorů, které co do designu dokonale imitují přírodní materiály jako dřevo, kámen i dlažbu. Z obsáhlého spektra rozmanitých provedení se odvíjí i neméně široké pole využití vinylové podlahové krytiny na stěnu, které si lidé z estetických i praktických důvodů s oblibou instalují jako obklad:

Pokud všechno výše uvedené již víte, logicky se nabízí jednoduchá otázka. Jak se vlastně podlahy z vinylu na stěnu lepí?

Lepení vinylových podlah na stěnu ve 4 krocích

Vinylová podlaha jako obklad na stěnu je z podstaty věci namáhaná přeci jenom méně, než když se po ní každý den celou vahou procházíme. Proto vám doporučujeme pro účely instalace na stěnu volit celoplošně lepenou vinylovou podlahu o tloušťce kolem 2 až 2,5 mm, která je dostatečná, a navíc ušetří váš rodinný rozpočet.

1. Připravme si podklad

Lepení vinylových podlah na stěnu začíná dokonalou přípravou podkladu, tedy stěny. Ta by měla být ideálně nově omítnuta. Pokud se jedná o omítku staršího data, i tak je nezbytné, aby byl podklad rovný a hladký. Je-li na zdi více vrstev nátěrů, zeď nejprve za pomoci špachtle oškrábejte až na samotnou omítku.

2. Penetrace

Následně zeď pečlivě napenetrujte a trpělivě nechte vyschnout.

3. Lepení

Pro lepení vinylových podlah na stěnu se používá speciální lepidlo, s jehož výběrem vám na dotázání rádi poradíme. Zásadní je pak nanést lepidlo na rub vinylové podlahy, respektive stěnu samotnou (podle konkrétního typu lepidla) zcela rovnoměrně. Tento krok vám velice ulehčí špachtle se zubováním, pomocí které lepidlo jednoduše stáhneme od shora dolů a rovnoměrně jej tak rozetřeme po lepené ploše.

4. Přilepíme dílce a je to!

Pokud jste se dostali až sem, máme pro vás dobrou zprávu – nejsložitější fázi máte za sebou. Teď již jen stačí pečlivě přilepit vinylové dílce na stěnu.

Obecně lze říci, že lepení vinylové podlahy na stěnu není žádná věda a průměrně zručný člověk by jej měl v domácích podmínkách zvládnout. A co se týče výběru vhodného typu vinylové podlahy na stěnu podle její tloušťky, vlastností i dekoru, nelamte si hlavu. Rádi vám poradíme a společně vybereme vhodné řešení tak, aby podlahy z vinylu coby obklad na stěně příjemně a nenásilně dokreslili tu pravou, klidnou atmosféru domova.

Druhy vinylových podlah
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami
Údržba vinylové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o vinylových podlahách

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář