Rozdíl mezi masivní a vrstvenou plovoucí dřevěnou podlahou

Dřevěné podlahy se nejčastěji nabízejí ve dvou variantách. První z nich jsou masivní dřevěné podlahy, druhou jsou vrstvené plovoucí dřevěné podlahy. Oba druhy mají své plusy i mínusy, oba druhy mají své přívržence i odpůrce. Jaké jsou mezi nimi tedy rozdíly?

Plovoucí dřevěná podlaha Planet Parket Bianco2

Masivní dřevěné podlahy

Masivní podlahy jsou vyrobené z jednoho kusu dřeva. Jejich výraznou výhodou je v podstatě nekonečná životnost. Díky tomu, že jsou z jednoho kusu dřeva, je můžete mnohokrát zbrousit, přelakovat, opravovat nebo kompletně renovovat. Snadno se udržují, jsou praktické a odolné. Mají vynikající izolační vlastnosti. Pokud byste se rozhodli změnit jejich barvu, můžete k tomu využít barevné tónovací oleje. Masivní dřevěné podlahy se pokládají v systému pero-drážka, setkáváme se ale i s výrobci, kteří nabízejí masivní podlahy se zámkovým spojem, ale i bez (např. parkety pro celoplošné přilepení).

Mezi nevýhody patří vysoká cena masivních prken, sklon k deformacím a náročnost pokládky. Pokud se pro tuto podlahu rozhodnete a nejste v této oblasti odborníky, investujte určitě do zkušených podlahářů, kteří pokládku provedou spolehlivě a kvalitně. U masivních podlah je také náročnější údržba, musíte jim věnovat odpovídající péči. Pokud to ale uděláte, čekají vás roky spokojenosti s krásnou, teplou, originální a kvalitní podlahou

Masivní dřevěná podlaha Princ Parket

Vrstvená plovoucí dřevěná podlaha

S vrstveným plovoucími podlahami se nejčastěji setkáváme ve formě třívrstvých podlah. Jejich základem je nosná deska. Uprostřed je tažná vrstva a svrchní je nášlapná vrstva. Výhodou oproti masivním dřevěným podlahám je jejich vyšší stabilita. Nejsou tolik náročné na změny tvaru z důvodu kolísání teploty a vlhkosti v místnosti, kde jsou položené. Oblíbeným důvodem pro volbu třívrstvých podlah bývá způsob jejich pokládky. Pokládají se jednoduchým plovoucím systémem pomocí zámkových spojů. Nevýhodou je jejich citlivost na mechanické poškození. Pokud při instalaci zapomenete na protihlukovou podložku, může vás trápit znatelný kročejový hluk. I z tohoto důvodu je lepší podlahu celoplošně přilepit k podkladu.

Plovoucí dřevěná podlaha Parador Trendtime1

Přečtěte si také: 
Výhody a nevýhody vrstvených dřevěných podlah
Výhody a nevýhody masivních dřevěných podlah
Jak na pokládku dřevěné podlahy
Proč a jak renovovat dřevěnou podlahu
Vlastnosti, výhody a nevýhody bambusové podlahy
Vlastnosti, výhody a nevýhody korkové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a ..

celý článek

Dřevěné podlahy

Výhody a nevýhody dřevěných podlah z exotického dřeva

Vsadit na podlahu z exotického dřeva se vyplatí. V posledních letech už nejde o nic, co by si mohli dopřát jen ti bohatší. Dřevěné podlahy vyrobené z exotických dřevin se v domácnostech už vyskytují běžně a díky jejich výborným vlastnostem se hodí i pro pokládku do komerčních prostor, kde se dá předpokládat vyšší zátěž.

celý článek

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář