Pokládka dřevěné podlahy

Pro všechny způsoby pokládky platí několik společných pravidel. Před samotnou instalací důkladně zkontrolujte případné závady materiálu. Pokud narazíte na viditelné nedostatky, rozhodně dílce nepokládejte. Do kontroly se pusťte pouze za denního světla, případně si připravte dokonalé osvětlení, abyste si byli jisti, že nic nepřehlédnete.

Dřevěné podlahy scheucher

Podlaze dopřejte dostatečnou aklimatizaci. Musí se nejméně 48 hodin nechat v místnosti, kde se bude pokládat, a to při teplotě vyšší než 17 °C a vlhkosti vzduchu 50-65 %. Při větších klimatických rozdílech mezi místem skladování a pokládky, věnujte aklimatizaci více času, při stejných klimatických podmínkách může být její doba i kratší.

Pokud hrozí, že na podlahu bude dopadat stříkající voda, dobře zvažte její pokládku. Stojatá voda představuje pro dřevo nebezpečnou hrozbu. Může jej totiž trvale poškodit. Jestliže se rozhodnete položit masivní dřevěnou podlahu v koupelně, neinstalujte ji v místech stříkající vody a zajistěte, aby vlhkost trvale zůstávala v normálním rozsahu mezi 50-65 % relativní vlhkosti. Ohlídejte také tvorbu kaluží a dlouhodobé působení vlhkosti na okrajích a v oblasti spár, stejně tak jako na ploše podlahy.

Podklad musí být rovný, suchý a dostatečně pevný. Případné větší nerovnosti se vyrovnávají pomocí stěrky. Na povrchu nesmí být trhliny, úlomky nebo výlomy. Pokud je původní podklad měkký nebo volně ložený, musí být odstraněn. Před pokládkou nechte raději podklad zkontrolovat odborníkem, který zároveň přeměří i jeho vlhkost.

Častou chybou při pokládce je nedodržení dostatečné velikosti dilatačních spár, případně jejich úplné opomenutí. Dřevo je přírodní materiál. Vlivem klimatických podmínek pracuje, smršťuje se a bobtná. Proto je dodržení odpovídající vzdálenosti od stěn nebo jiných pevných částí tak důležité. Spáry se musí ohlídat i u šroubovaného spojení, u tvarově složitých ploch, u pokládky z místnosti do místnosti nebo u celoplošného lepení na podklad, kde musí být převzaty stavební dilatační spáry.

Plovoucí způsob pokládky

Plovoucí pokládka je nejběžnější pro vrstvené podlahy. Z důvodu její oblíbenosti ale výrobci nabízejí již i masivní plovoucí podlahy. Stejně jako u jiných podlahových krytin i u dřevěných podlah je nutné mít rovný podklad s odpovídající vlhkostí. Na něj pokládáme parotěsnou fólii, která zamezí vniknutí vlhkosti. Doporučujeme také zvážit použití podložky kročejového hluku, která podstatně tlumí zvuk při chození po místnosti. Podlahové lamely pak volně pokládáte na podložku. Mohou být spojené pomocí speciálního suchého zámku nebo se slepují v peru a drážce. Tento způsob pokládky nazýváme plovoucím proto, že podlaha není pevně spojena s podkladem. V podstatě nad ním plave, díky čemuž může lépe reagovat na změny klimatu v místnosti.

Dřevěné podlahy scheucher

Lepení dřevěných podlah v pásech

Pokud si chcete dopřát vysoký komfort chůze a významně snížit úroveň hluku, volte pružné lepení dřevěných podlah v pásech. Při chůzi získáte pocit příjemné akustiky celoplošně lepené podlahy. Velkou výhodou je, že po instalaci nemusíte vůbec čekat a podlahu můžete začít okamžitě užívat.

  

Celoplošné lepení dřevěných podlah

Jestliže jste si vybrali podlahu, kterou budete celoplošně lepit, věnujte náležitou pozornost podkladu. Ten musí být dokonale rovný a pevný. Na dřevěné podlahy se nabízí několik typů lepidel. Mohou být na bázi disperzní, syntetické nebo polyuretanové. Lepidlo se vždy volí dle typu podlahy, nikdy je nekupute jako první, ale vydržte s jeho pořízením až po zakoupení podlahy. Lepidlo se jako u ostatních typů podlahových krytin nanáší ozubenou stěrkou. Jakmile je nanesete, ihned začněte s pokládáním podlahových lamel. Vždy dodržujte doporučení výrobce a pečlivě si prostudujte návod k použití.

Celoplošně lepená dřevěná podlaha potěší nižší hladinou kročejového hluku. Podlaha je tuhá a pevná a je velice příjemná při chůzi. Získáte celistvý povrch, který je kompaktní a má velmi vysokou životnost.

Kotvení dřevěné podlahy vruty nebo hřeby k roštu

Kotvení dřevěné podlahy vruty nebo hřeby k roštu má své kořeny v dávné minulosti. Používá se ale i dnes, především pro široká masivní podlahová prkna nebo kazetové čtverce. Podklad musí být tvrdý, aby na něj bylo možné latě nebo hranoly přišroubovat. Rozměry podlahy určují jejich rozteč. Na tyto rošty se následně připevňují jednotlivé podlahové dílce.

 

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a ..

celý článek

Dřevěné podlahy

Výhody a nevýhody dřevěných podlah z exotického dřeva

Vsadit na podlahu z exotického dřeva se vyplatí. V posledních letech už nejde o nic, co by si mohli dopřát jen ti bohatší. Dřevěné podlahy vyrobené z exotických dřevin se v domácnostech už vyskytují běžně a díky jejich výborným vlastnostem se hodí i pro pokládku do komerčních prostor, kde se dá předpokládat vyšší zátěž.

celý článek

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář