Proč a jak renovovat dřevěné podlahy/parkety

Dřevěné podlahy mají spoustu příznivců. A není se čemu divit! Dřevo je vynikajícím tepelným izolantem, je to přírodní a zdravotně zcela nezávadný materiál, navozuje atmosféru domova a tepla a zútulňuje celý interiér. Velkou výhodou je, že i když už je dřevěná podlaha stará, poškrábaná nebo prošlapaná, není to důvodem k jejímu vyhození. Při správné péči je dřevěná podlaha v podstatě nezničitelná. Udržuje si svou hodnotu a pokud ji dopřejete pečlivou renovaci, bude vás opět dlouhé roky těšit svým novým krásným vzhledem.

Modern - hardwood - flooring

Jak se renovuje dřevěná podlaha?

Podlaha se musí nejdříve připravit. U prkenných podlah, které jsou kotvené k podkladu pomocí šroubů nebo hřebíků, se musí tyto spojovací materiály zasunout více do dřeva. Ideální je, pokud je zcela odstraníme. Zabráníme tím ničení brusného materiálu. Odmontujeme také obvodové lišty, prahy a upevníme uvolněné parkety. Nastává také vhodný čas pro lokální opravy a výměny dílců.

Poté se již můžete pustit do broušení. Optimální je použít výkonný stroj s kvalitním odsáváním. Nemusíte jej kupovat, je k dispozici v půjčovnách. Pomocí tohoto stroje se odsáváním podstatně sníží prašnost při broušení. Brusky můžete využít hned 3 – válcovou s odsáváním prachu, okrajovou a pro jemné dobroušení talířovou. Brousí se v uvedeném pořadí, nejprve nahrubo válcovou bruskou, podlahy u stěn a v rozích dobrousíte okrajovou bruskou. Talířová bruska se používá jako poslední. Postupujeme od hrubých po nejjemnější brusné materiály.

Následuje chvíle pro první tmelení. Nutné je u parketů – dodržíte tím potřebné rozestupy parket. Ke tmelení se používá směs tmelu s vybroušenými pilinami. Důležité je, aby byly parkety dostatečně připevněné k podkladu, aby spáry nebyly příliš těsné nebo naopak nadměrné. V těchto případech se tmelení neprovádí.

Po tomto tmelení příchází na řadu opět válcová bruska. Přebroušení se tentokrát provádí jemnějším brusným materiálem. Pokud si nejste jisti, jaký materiál použít, poptejte se v půjčovně brusek, rádi vám pomohou. Následně opakujeme přetmelení a plošné dobroušení talířovou bruskou. Ve chvíli, kdy podlahu máme takto kompletně přebroušenou a přetmelenou, důkladně ji vyčistíme od pilin. Doporučujeme vysát vysavačem, setřít vlhkým hadrem nebo mopem do čista a nechat uschnout. Na řadu pak přichází povrchová ochrana podlahy.

Podlahu můžete nalakovat nebo naolejovat. Pokud si chcete ulehčit následnou údržbu, použijte lak. Lépe odolává nečistotám, zvýrazňuje vzhled dřeva a tvoří zcela hladkou a lesklou plochu. Nevýhodou laku je uzavření pórů, těžší případné opravy lokálních poškození a relativně dlouhá doba schnutí. Podlahu můžete plně zatížit nábytkem 7 až 10 dní od nanesení poslední vrstvy laku.

Při olejování se zvýrazňuje struktura dřeva, nikoli jeho vzhled. Nábytek můžete rozestavit již druhý den. Podlaha vás bude těšit přírodním sametovým vzhledem. Póry dřeva se neuzavírají, dřevo dýchá a v případě lokálního poškození je oprava snadná. Údržba je ale náročnější, povrchová úprava je měkčí a méně odolná nečistotám. Přesto lze poměrně snadno životnost těchto podlah prodloužit. Jednou z možností je umístění kvalitní a účinné čisticí zóny. Doporučujeme také podlepit nábytek filcovými podložkami. Pod kolečkovou židli umístěte ochrannou podložku.

Lak se nanáší při pokojové teplotě. Důležité je zatáhnout závěsy nebo rolety, aby sluneční paprsky nedopadaly přímo na podlahu. Válečkem se roztáhne první vrstva, kterou necháme dokonale zaschnout a jemně ji přebrousíme. Stejně tak se postupuje u druhé a případně i třetí vrstvy. Laky se používají výhradně vodou ředitelné.

Olej se nanáší bez přerušování. U větších ploch postupujeme po úsecích. Olej se rozlije po podlaze a rozetře nerezovou stěrkou do tenké vrstvy. U okrajů a v rozích použijte štětec. Dřevo nasákne olej zhruba do 15 minut. Případné kaluže setřeme. Pokud povrch není dostatečně nasycený, naneseme olej ještě ve druhé vrstvě. Při odstraňování přebytečného oleje používáme látku, která nepouští vlákna. Protože u potřísněného materiálu hrozí samovznícení, vložte jej do plastového pytle a odstraňte jej do odpadu. Podlahu můžete běžně používat po 24 hodinách, koberce pokládejte až za týden. Po týdnu je také první vhodná chvíle pro vytření vlhkým mopem.

Formentera 3

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a ..

celý článek

Dřevěné podlahy

Výhody a nevýhody dřevěných podlah z exotického dřeva

Vsadit na podlahu z exotického dřeva se vyplatí. V posledních letech už nejde o nic, co by si mohli dopřát jen ti bohatší. Dřevěné podlahy vyrobené z exotických dřevin se v domácnostech už vyskytují běžně a díky jejich výborným vlastnostem se hodí i pro pokládku do komerčních prostor, kde se dá předpokládat vyšší zátěž.

celý článek

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář