Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a určuje jeho celkový vzhled. Volba správné krytiny zajistí útulnost a harmonický dojem domácnosti. Dřevěná podlaha je jednou z nejoblíbenějších podlahových krytin a to zejména díky své nadčasovosti a eleganci. 

Dřevěná podlaha 

Ve světě rychlých změn moderních trendů nachází dřevěná podlaha své pevné místo a zůstává vždy v módě. Dřevo je velice oblíbeným přírodním materiálem, který má v případě správné péče dlouhou životnost

Jak vybrat dřevěnou podlahu? 

Při výběru dřevěné podlahy je potřeba se zamyslet, jaké vlastnosti od ní očekáváme. Mezi ty nejdůležitější patří tvrdost odolnost podlahy a s tím související druh dřeva, úprava povrchu, barva a dekor, instalace či údržba. 

Čím vyšší tvrdost, tím větší odolnost

Tvrdost podlahy bývá u všech typů dřevin určena pomocí Brinellovy hodnoty. Platí, že čím vyšší je u dřeva jednotka, tím tvrdší dřevo je. Tradičně využívaným nejtvrdším dřevem je jasanové dřevo, které má stupeň tvrdosti 4. Méně tradičním typem dřeva je merbau, se stupněm tvrdosti 4,9. Hodnocení nejčastěji používaných typů dřeva je následující: 

U silně zatěžovaných prostor, kterými jsou kuchyně, dětský pokoj či obývací pokoj, je nejideálnější zvolit jeden z tvrdých typů dřeva, nejlépe takový, který má stupeň tvrdosti vyšší než 3. Naopak do méně zatěžovaných prostor postačí dřevěná podlaha s nižší tvrdostí. 

Povrchová úprava olejem či lakem? 

Dnešní době vládnou podlahy s drsnějším povrchem, které jsou kartáčované, katrované či hoblované. Nejen, že vypadají výjimečně, ale jsou odolnější proti mechanickému poškození, jako je například poškrábání. 

Povrchová úprava dřevěné podlahy může být provedena lakem či olejem. Díky úpravě lakem můžeme dosáhnout lesku či matu podlahy. Nevýhodou je, že je potřeba více než 5 vrstev laku a v případě malého mechanického poškození je potřeba lakovat znovu celou podlahu. 

Úpravou povrchu pomocí oleje dosáhneme přirozenějšího vzhledu. Pokud dojde k poškození podlahy, jsou lokálně opravitelné. Stačí pouze přetřít poškozené místo olejem. 

Barva a dekor podlahy 

Podlaha je základním prvkem každé domácnosti, a proto je potřeba vybrat takovou barvu, která bude interiéru slušet. Světlé podlahové krytiny opticky zvětšují prostor, symbolizují čistotu a eleganci. Nevýhodou je, že v kombinaci se světlým nábytkem a světlými zdmi může působit chladně až sterilně. Naopak tmavé odstíny podlah místnost místnost opticky zmenší, působí útulně a dokáží vyniknout právě se světlým nábytkem. 

Montáž dřevěné podlahy 

Pokládku je možné provést plovoucím či lepeným způsobem. Montáž plovoucím způsobem je metoda, při níž jsou jednotlivá prkna spojena dohromady, ale nejsou připevněna k podkladu. Lepená pokládka zahrnuje připevnění jednotlivých panelů přímo k podkladu pomocí speciálního lepidla. 

Údržba je jednodušší, než se zdá 

Pokud si do domácnosti zvolíme olejovanou úpravu povrchu podlahy, je potřeba v zatěžovaných místech podlahu častěji přetírat olejem. Na běžnou údržbu postačí vysavač, smeták či mop s utěrkou z mikrovlákna a přípravek vhodný k ošetření dřevěných podlah. Po nějaké době je potřeba olejovou podlahu znovu celou přeolejovat. 

Údržba lakované podlahy je jednodušší. Lak dřevo uzavře, díky čemuž je odolnější a tvrdší. K údržbě postačí vysavač, smeták či mop s mýdlem vhodným pro lakované podlahy.

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

zavřít

Kontaktní formulář