Pokládka plovoucí vinylové podlahy – postup

Rozhodli jste se pro vinylovou podlahu a nyní vás čeká pokládka? Budete příjemně překvapeni, jak rychlá a čistá práce to bude. Snadná instalace je jednou z výrazných výhod vinylových podlahových krytin, přesto je ale nutné pečlivě dodržet několik zásadních bodů. Jen tak bude vzhled vaší nové podlahy stoprocentní.

Vinylové podlahy Gerflor

Proč plovoucí podlahu z vinylu?

Lehká pokládka plovoucím způsobem je u tohoto druhu vinylových podlah jasným kladem, mezi ty další pak patří vysoká odolnost vůči poškrábání, opotřebení a vlhkosti, nízká hladina kročejového hluku, příjemný hřejivý povrch, měkký došlap nebo snadná údržba. Vinylové podlahoviny jsou pružné, ale přitom zůstávají rozměrově stálé. Navíc jsou vhodné i pro instalaci na podlahové topení. Nabídka dekorů vinylových podlah je široká a uspokojí i nejnáročnějšího zákazníka. Vybrat si můžete třeba věrnou imitaci kamene, dlažby, korku nebo opotřebovaného dřeva. Povrchová úprava je dokonale reálná, včetně plastické struktury.

Vinylové podlahy Expona

Jednoduchá pokládka plovoucím způsobem

Vinylové podlahy se buď celoplošně lepí, nebo se pokládají plovoucím způsobem. Klasická lepená pokládka je o poznání náročnější než instalace lamel se zámkovým spojem (click systémem). Ty se naopak montují poměrně snadno a jejich pokládku zvládne i průměrně nadaný domácí kutil. Zajímá vás, odkud pochází název zámkový spoj? Vinylová podlaha je vybavena speciálním druhem spojů, které do sebe při pokládce jednoduše zapadnou – žádné lepení, žádné spáry.

Vinylové podlahy Moduleo

Vinylové podlahy zámkové

Vinylové podlahy se zámkem se vyrábějí dvěma způsoby. První možností je nalepení krytiny na pevnou podložku, jakou je třeba HDF deska. Podlaha je díky tomu méně náročná na kvalitu podkladu, významně se ale snižuje její odolnost vůči vlhkosti. Druhou variantou je zvýšení tloušťky podkladové vinylové vrstvy a její vyztužení, díky čemuž je možné zámek vyfrézovat do samotné vinylové krytiny. Tento typ vinylu vyžaduje lepší podklad, zůstává ale vysoce odolný vůči vlhkosti.

Kam s vinylem?

Díky jeho odolnosti vůči vlhkosti můžete vinyl instalovat i do místností, kde lze očekávat zvýšený výskyt vody, ať už je to koupelna, kuchyň nebo předsíň. Jeho příznivé užitné vlastnosti jej ale předurčují k použití v jakékoli místnosti v domě nebo v bytě.

Jak na pokládku plovoucí vinylové podlahy?

Pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel, budete s výslednou kvalitou vaší práce jistojistě spokojeni. Na co vše se musíte zaměřit a jaké pomůcky budete potřebovat?

Jaké koupit nářadí?

Seznam výbavy bude čítat pouze pár kousků. Pro zdárný a rychlý průběh pokládky vinylové podlahy si připravte nůž, pilku, metr, tužku, zarážecí klínky a kleště. Kromě vinylu budete potřebovat ještě parotěsnou fólii, kročejovou izolaci, lišty, silikon a lepicí pásku a lepidlo. (Parotěsnou fólií a kročejovou izolací může být vinylová krytina opatřena již z výroby.)

Připravte povrch

Vinylové dílce byste v ideálním případě měli pokládat na betonový podklad. Nevhodný podkladem jsou parkety, plovoucí laminátová podlaha, měkčený vinyl nebo koberec. Spodní vrstva totiž musí být stabilní a pevná, nesmí být poškozená nebo volně položená. Beton by měl být vystěrkovaný dohladka a také zbavený prachu, nečistot, malých kamínků, mastnoty či chemických látek. Povrch dokonale připravte na vinyl – opravte větší povrchové nedokonalosti a velké trhliny. Menší nerovnosti můžete zarovnat i pomocí silnější kročejové izolace. Před položením parotěsné fólie změřte vlhkost podkladu. Případná vlhkost pod fólií by mohla časem způsobit plesnivění podlahy.

Náš tip: Vinylové podlahy Gerflor s textilní podložkou lze pokládat na všechny druhy podkladu, pokud jsou spáry max. 3 mm široké.

Aklimatizace vinylu

Před samotnou pokládkou dopřejte vinylovým dílcům alespoň 48 hodin aklimatizace v místnosti, kde je budete pokládat. Teplota vzduchu i podlahy by měla být v rozmezí 18 až 30 °C, a to jak v době 48 hodin před pokládkou, tak v průběhu pokládky a ještě 24 hodin po ní. Ohlídejte i vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat mezi 40 a 70 %.

Před položením vinylových dílců

Nyní už přichází čas na pokládku parotěsné fólie a kročejové izolace. Jednotlivé kusy fólií se musí přesahovat o 20 cm a u zdi materiál vytáhněte do výšky 2 cm. Fólie k sobě přilepte lepicí páskou. Jako první se pokládá parotěsná fólie, na ni poté kročejová izolace. U některých vinylových podlah je kročejová izolace už součástí lamely, nemusíte ji tedy pak pokládat samostatně.

A jdeme na to!

Na začátku instalace vinylové dílce dostatečně promíchejte, abyste zamezili přílišnému opakování stejných, světlejších nebo tmavších panelů, vedle sebe. Nejlepší vizuální efekt přináší pokládání dílců ve směru nejdelší stěny paralelně s dopadajícím sluncem. Koncové spoje jednotlivých dílců by nikdy neměly být vedle sebe, minimální doporučená vzdálenost mezi nimi je 30 cm.

Měření je základ

Než začnete pokládat, místnost si důkladně změřte. Poslední řada dílců musí být široká alespoň 5 cm při dokončování instalace. Začněte v levém rohu místnosti a použijte celé prkno. Odřízněte dlouhou stranu zámkového spoje u prvního dílce a prkno položte oříznutými stranami směrem ke zdi. Nezapomeňte zachovat minimálně 2 mm dilatační spáru. Při instalaci v kombinaci s podlahovým vytápěním je doporučena dilatační spára o šířce 5 mm. Dílce upravujte řezacím nebo odlamovacím nožem pohledovou stranou nahoru. Vyznačte si čáru tužkou a pomocí nože udělejte do povrchu pevný zářez. Prkno pak oběma rukama rozlomte. U menších kousků si s nalomenou částí hravě poradí kleště.

Jak na zámkový spoj?

Pod úhlem 20 až 30 stupňů přiložte dlouhou stranu prvního dílce druhé řady do již položeného panelu. Dílec usaďte mírným pohybem nahoru a dolů a zároveň vyviňte tlak směrem dopředu. Panely se do sebe zamknou. Následně vodorovně nasuňte třetí prkno. Nepoužívejte kladivo ani příklepový blok, mohlo by dojít k poškození zámkového spoje.

Zvládněte celou místnost

Pokračujte spojením dílců prvních dvou řad na krátké straně. Zkontrolujte šířku dilatační spáry a ujistěte se, že první řady jsou v dokonale rovné přímce. Stejným způsobem pokračujte v instalaci dalších řad směrem ke konci místnosti. Vždy zkontrolujte každý spoj. Můžete jemně zatlačit palcem na spoj krátkého konce a ujistit se o zacvaknutí zámku. Pokud jsou v místnosti výklenky, nepokládejte lamely až těsně k rohům. Snažte se roh obložit seříznutým dílem jedné lamely. Změřte ji, seřízněte do tvaru zdi a můžete pokračovat dál.

Dokončení

Nyní přichází čas na instalaci obvodových lišt.  Jejich konce seřízněte v úhlu 45 stupňů. Dobře pak k sobě zapadnou. Naneste lepidlo a přilepte lišty na stěnu. Nikdy je nelepte k podlaze, vždy je instalujte přímo na zeď. Tam, kde se nová podlaha stýká s prahem nebo dveřním otvorem, je možné zárubně podříznout. Otvory na trubky vyvrtejte vrtákem o stejném průměru, jako má trubka, přidejte k němu jen 10 mm navíc. Zacvakněte oba dílce k sobě na krátké straně a vyvrtejte otvor ve středu spoje mezi oběma dílci.

Pokládka plovoucí vinylové podlahy FatraClick - video

Přečtěte si také: 
Druhy vinylových podlah
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami
Údržba vinylové podlahy

 

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Plovoucí vinylové podlahy

Plovoucí vinylové podlahy

Pokládka plovoucí vinylové podlahy – postup

Rozhodli jste se pro vinylovou podlahu a nyní vás čeká pokládka? Budete příjemně překvapeni, jak rychlá a čistá práce to bude. Snadná instalace je jednou z výrazných výhod vinylových podlahových krytin, přesto je ale nutné pečlivě dodržet několik zásadních bodů. Jen tak bude vzhled vaší nové podlahy stoprocentní.

celý článek

Vinylové podlahy bez lepení

Údržba vinylové podlahy

Údržba a čištění vinylové podlahy vám vrásky nepřidělají. Jedná se o jednoduché úkony. Pokud je podlaha čistá, tedy bez viditelných skvrn nebo usazené špíny, zcela postačí ji vysát nebo zamést a následně ji setřít navlhčeným mopem či hadrem.

celý článek

Vinylové podlahy bez lepení

Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah

Obliba vinylu se na našem trhu neustále zvyšuje. Vinylové podlahy kombinují ty nejlepší vlastnosti přírodních a syntetických materiálů. Široká nabídka jednotlivých druhů umožňuje volbu dle preferencí zákazníka. Podlahy z vinylu mohou být lepené, plovoucí, volně položitelné, homogenní, heterogenní, vrstvené na HDF desce, s korkovou podložkou, strukturované, hladké,.....

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář