Údržba marmolea

Údržba marmolea patří mezi jednoduché disciplíny domácího úklidu. Při běžném čištění přichází na scénu jako první prachový mop, případně jemné koště. Pokud má váš vysavač hubici s kartáčkem, nehrozí poškrábání povrchu, můžete podlahu tedy i vysát. V této první fázi odstraníte z povrchu marmolea pevné částice, tzv. volnou špínu. Dalším krokem, který vede k dokonalé čistotě vaší podlahy, je vytírání. Můžete použít vlhký mop nebo hadr. Pokud není podlaha příliš znečištěná, vytírejte pouze čistou vodu. Při silnějším ušpinění použijte čisticí prostředek, který se přidává do vody.

1485356173944

Skvrny odstraňte co nejdříve

Důležité je, abyste případné skvrny odstranili co nejdříve. Pokud si nejste jisti, zda jste vybrali správný čisticí prostředek, vyzkoušejte jej na malém a skrytém místě. Většina nečistot by měla jít setřít pouze suchým hadrem a vodou, pokud neuspějete, přichází na řadu neutrální čisticí prostředek. Vyhněte se použití abrazivních a agresivních prostředků, mohly by vaši marmoleovou podlahu poškodit. Stejně tak nepoužívejte kyselé nebo alkalické přípravky. Jestliže si nejste jisti, zda volíte správný postup, vyžádejte si bližší informace od výrobce nebo prodejce podlahy. Jistě vám rád poradí.

Forbo - marmoleum click

Instalujte čisticí zóny a podložky pod nábytek

Marmoleum v některých případech neodolá mechanickým vlivům. Doporučujeme proto pod nábytek i židle instalovat podložky nebo koberečky. S jejich pomocí ozvláštníte interiér a udržíte svou podlahu déle krásnou. Ideální je také použití čisticích zón, které podstatně omezí zanesení hrubých nečistot na povrch podlahy.

Marmoleum lze chránit pomocí polymerizace

Tento čistě přírodní povrch můžete také ochránit pomocí polymerizace. Jedná se o proces, při kterém nanesete speciální vosk na povrch podlahy. Ideální jsou minimálně dvě základní vrstvy. Vosk můžete aplikovat na nové i starší podlahy. Vždy se držte doporučeného postupu výrobce, jen tak dosáhnete nejlepšího výsledku. Polymerizace marmoleum chrání, prodlužuje jeho životnost a zvyšuje odolnost vůči poškození. Před voskováním je nutné podlahu hloubkově vyčistit. Optimální je použití čisticího stroje, který vám ušetří spoustu času i námahy. Toto čištění provádějí specializované firmy.

Marmoleum Forbo Silver Shadow

Co s viditelným poškozením?

Došlo k mechanickému poškození vašeho marmolea? V tom případě je nutné jej opravit. Pokud jste si při pokládce schovali kus podlahové krytiny pro tuto nepříjemnou situaci, povolejte na pomoc podlaháře. Ten poškozenou část vyřízne a na její místo vlepí kus nové podlahoviny. Výměna je sice v některých případech viditelná, výsledek je ale podstatně lepší, než původní poškozená podlaha.

Přečtěte si také: 
Marmoleum - vlastnosti, výhody a nevýhody
Jak se vyrábí marmoleum
Jak na pokládku marmolea

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Marmoleum

Marmoleum click

Údržba marmolea

Údržba marmolea patří mezi jednoduché disciplíny domácího úklidu. Při běžném čištění přichází na scénu jako první prachový mop, případně jemné koště. Pokud má váš vysavač hubici s kartáčkem, nehrozí poškrábání povrchu, můžete podlahu tedy i vysát. V této první fázi odstraníte z povrchu marmolea pevné částice, tzv. volnou špínu. Dalším krokem, který vede k dokonalé čistotě vaš..

celý článek

Marmoleum click

Jak se vyrábí marmoleum

Marmoleum (přírodní linoleum) je zcela přírodním materiálem. Vyrábí se z pryskyřice, vápence, dřevité nebo korkové moučky, juty, přírodních barviv a lněného oleje. Jeho hlavní složkou je lněný olej, který se získává ze lnu a rozpouští se s borovicovou pryskyřicí. Lněný olej také této podlahové krytině dal její jméno. Název je totiž odvozen z latinských výrazů len (linum) a ol..

celý článek

Marmoleum click

Jak na pokládku marmolea?

Marmoleum se vyrábí ve dvou variantách. První jsou široké pásy a druhou je plovoucí zámkový systém v podobě dílců nebo lamel. Oba typy vyžadují rovný, suchý, čistý a hladký povrch. Nesmí se na něm vyskytovat pohyblivé části. Pásy se připevňují celoplošným lepením a spojují se pomocí svařovací šňůry. Sváry jsou vodotěsné a zvyšují odolnost podlahy. Sváry je možné barevně.....

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář