Jak se vyrábí marmoleum

Marmoleum (přírodní linoleum) je zcela přírodním materiálem. Vyrábí se z pryskyřice, vápence, dřevité nebo korkové moučky, juty, přírodních barviv a lněného oleje. Jeho hlavní složkou je lněný olej, který se získává ze lnu a rozpouští se s borovicovou pryskyřicí. Lněný olej také této podlahové krytině dal její jméno. Název je totiž odvozen z latinských výrazů len (linum) a olej (oleum) – tedy linoleum.

FORBO silver shadow - kuchyň

Následně se ke lněnému oleji přidává dřevitá moučka. Ta pochází ze dřeva, které vyrostlo v obnovitelných lesích. Marmoleum díky němu získává plnivo. Dále se jemně zlepšují barvy, které jsou vytvořené ekologicky šetrnými barvivy. Kvalitní přírodní pigmenty propůjčují podlaze zajímavý vzhled a barevnou stálost. Jemnou strukturu materiálu obstarává vápenec. Juta se používá na rubovou stranu.

Marmoleum - click - 01

Výroba podlahy je šetrná k životnímu prostředí, vyrábí se ze směsi obnovitelných surovin. Marmoleum je vhodné pro alergiky, je kompletně bez chemikálií, antistatické a antibakteriální, je snadno omyvatelné a vytváří vzdušný a svěží interiér. Nejčastěji se nabízí v tloušťce 2 až 3,2 mm. Vyrábí se v rolích i dílcích. Pokládka se provádí buď celoplošným přilepením k podkladu nebo plovoucím způsobem.  Další výhodou marmolea je jeho dlouhá životnost. Pohybuje se mezi 50 a 70 lety. Marmoleum je čistě ekologický výrobek, který je odbouratelný přírodními procesy.

333131 - scarlet - 3 - 722

První přírodní linoleum vyrobil v roce 1863 Frederick Walton. Vytvořil směs linoxinu, dřevěných pilin, korkového prachu a pryskyřic a aplikoval ji na hrubou tkaninu. Linoxin byl Waltonův patentovaný speciální lak. Tak vzniklo první Waltonovo linoleum, které ovšem dostalo jméno Kamptikon. Frederick Walton udělal chybu, když název „linoleum“ neopatřil ochrannou obchodní známkou. Ostatní výrobci proto své produkty začali nazývat stejně. Sir Walton je sice žaloval, ale u soudu neuspěl.

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Marmoleum

Marmoleum click

Údržba marmolea

Údržba marmolea patří mezi jednoduché disciplíny domácího úklidu. Při běžném čištění přichází na scénu jako první prachový mop, případně jemné koště. Pokud má váš vysavač hubici s kartáčkem, nehrozí poškrábání povrchu, můžete podlahu tedy i vysát. V této první fázi odstraníte z povrchu marmolea pevné částice, tzv. volnou špínu. Dalším krokem, který vede k dokonalé čistotě vaš..

celý článek

Marmoleum click

Jak se vyrábí marmoleum

Marmoleum (přírodní linoleum) je zcela přírodním materiálem. Vyrábí se z pryskyřice, vápence, dřevité nebo korkové moučky, juty, přírodních barviv a lněného oleje. Jeho hlavní složkou je lněný olej, který se získává ze lnu a rozpouští se s borovicovou pryskyřicí. Lněný olej také této podlahové krytině dal její jméno. Název je totiž odvozen z latinských výrazů len (linum) a ol..

celý článek

Marmoleum click

Jak na pokládku marmolea?

Marmoleum se vyrábí ve dvou variantách. První jsou široké pásy a druhou je plovoucí zámkový systém v podobě dílců nebo lamel. Oba typy vyžadují rovný, suchý, čistý a hladký povrch. Nesmí se na něm vyskytovat pohyblivé části. Pásy se připevňují celoplošným lepením a spojují se pomocí svařovací šňůry. Sváry jsou vodotěsné a zvyšují odolnost podlahy. Sváry je možné barevně.....

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář