Výhody a nevýhody laminátové podlahy

Laminátové podlahy jsou vhodné do namáhaných interiérů. Jsou to plovoucí podlahy s podobnou třívrstvou konstrukcí jako dřevěné velkoplošné parkety, liší se ale jejich vrchní nášlapná vrstva. Může jí být fólie nebo několik vrstev papíru se vzorem naneseným barvotiskem a napuštěným speciální pryskyřicí. Nosná vrstva je tvořena kvalitní lisovanou MDF deskou z dřevního prachu a pilin. Lepení se doporučuje ve dvou případech – pokud se laminátová podlaha instaluje na podlahové topení nebo pokud ji čeká opravdu namáhavý provoz.

Laminátová podlaha Quick Step

Výhody laminátových podlah

Laminátové podlahy nabízejí spoustu příjemných kladů. Velký výběr dekorů a vzorů je jedním z nich. Od tradičních až po exotické dřeviny, svůj oblíbený typ najde opravdu každý. Díky zámkovému mechanismu se nemusí lepit. Pokládají se plovoucím způsobem na rovný, suchý a pevný podklad. Bez obav je můžete položit na podlahové topení. Instalace laminátových podlah není náročná, díky zámkovému mechanismu ji zvládne i průměrně šikovný domácí kutil. Laminátové podlahy jsou vysoce odolné, dokonce i vůči poškrábání. Pokud doma dámy rády chodí na jehlových podpatcích, laminátové podlahy je bez obtíží a bez poškození snesou. Jsou stálobarevné, nemění svůj odstín působením slunečních paprsků. Snadno se udržují a jsou vhodné pro alergiky. Při jejich čištění je pouze zametete nebo vysajete a následně setřete vlhkým hadrem nebo mopem. Nemusíte je voskovat nebo olejovat. Pokud ke všem plusům přidáte i nízkou pořizovací cenu, jistě už dobře chápete oblibu tohoto druhu podlahové krytiny.

Laminátová podlaha Quick Step

Nevýhody laminátových podlah

I u laminátových podlah najdeme negativa. Jedním z nich je nemožnost renovace opotřebovaných ploch. Jediný způsob, jakým můžete podlahu opravit, je vyměnit celý poničený dílec. Laminátové podlahové krytiny mají omezené zvukově izolační vlastnosti a jejich povrch je relativně studený, drsný a tvrdý (tyto neduhy lze částečně eliminovat speciální podložkou, která se umisťuje pod podlahu). Opravdu opatrní musíte být na nadměrnou vlhkost. Pokud podlahu polijete, co nejdříve ji setřete. Při dlouhodobém působení vody nebo jiné tekutiny hrozí dokonce nabobtnání jednotlivých lamel. Pokud byste chtěli laminátovou podlahu do kuchně či koupelny, volte specialně upravené dílce s voděodolným jádrem a zámkem.

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Laminátové plovoucí podlahy

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek

Tip

Údržba laminátových podlah

Údržba laminátových podlah je poměrně snadnou záležitostí. Aby podlaha vypadala stále jako nová, stačí dodržovat několik základních pravidel při jejím čištění. Pro prodloužení životnosti podlahové krytiny doporučujeme použití čistících zón. Ty zabrání vnášení hrubých nečistot na podlahu a zmírní její mechanické poničení. Pod nábytek a židle nainstalujte plstěné podložky, vhod..

celý článek

Tip

Oprava laminátových podlah

Při případném poškození laminátové podlahy si můžete místo povzdechnutí v duchu pogratulovat, že jste si vybrali právě tento typ podlahové krytiny. Díky plovoucímu systému je totiž oprava nenáročná a zvládnete ji svépomocí během chvilky. Způsob opravy se liší podle stupně poškození.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář