Pokládka laminátové podlahy - SYSTÉM PERO-DRÁŽKA (lepí se ve spoji) a SYSTÉM MECHANICKÝCH ZÁMKŮ (nic se nelepí)

Laminátové podlahy jsou oblíbené pro svou snadnou a rychlou pokládku. Mezi jejich přednosti patří odolnost, stálobarevnost, jednoduchá údržba, velký výběr barev a dekorů a ve srovnání s ostatními druhy podlahových krytin i příznivá cena. Pokládku laminátové podlahy zvládne i průměrně šikovný kutil.  Laminát se prodává se dvěma odlišnými systémy, které určují způsob pokládky. První je systém pero-drážka, druhým jsou mechanické zámkové spoje.

Laminátová podlaha Quick Step

Systém pero-drážka

Laminátové podlahy lepené ve spoji pero-drážka jsou předchůdcem zámkových laminátových podlah. Před samotnou pokládkou zjistěte, zda je podklad dostatečně rovný, pevný a soudržný. Pohyblivé součásti podkladu nejsou přípustné. Kombinace lepení ve spoji pero-drážka s celoplošným lepením k podkladu je nejobvyklejší pro pokládku tohoto typu podlahové krytiny. Touto montáží je zajištěna dlouhá životnost laminátové podlahy. 

Systém pero-drážka se používá v mnoha oblastech. Můžou jím být parkety, dlaždice, trámové stropy nebo právě laminátové podlahy. Je to klasický způsob instalace podlahy. Zjednodušeně řečeno jde o zástrčné spojení několika součástí. Princip není složitý. Do jedné části je vyfrézovaná drážka, do které tvarově zapadne pero. To může být buď samostatné, tedy zvláštní spojovací kus, nebo je součástí spojovaného dílu. Když nasadíte pero do drážky, vznikne spojení, které brání pohybu dvou vedle sebe ležících prken. Výsledkem je tedy rovná plocha.

Podlahové desky se systémem pero-drážka se k sobě lepí. Při pokládce je nutné ověřit, že jednotlivé dílce správně sedí, obvykle se doporučuje nasucho položit tři řady a teprve poté zahájit lepení. Lepidlo se nanáší na pero, které se následně zasune do protilehlé drážky. Pokud lepidlo ze spáry mírně vystupuje, zabrání proniknutí případné vlhkosti. Poté lepidlo ihned setřete vlhkým hadrem.

Jednou z výhod systému pero-drážka je, že je to čistě zástrčný systém. Díky tomu při sestavování nedochází k poškození hran. Navíc můžete při spojování nanést více lepidla, které napomáhá lepší soudržnosti spoje.

Nevýhodou je, že samotná pokládka kvůli používání lepidla trvá déle a podlahu není možné ihned používat. Standardně se doporučuje počkat 24 hodin, aby lepidlo mělo možnost zaschnout. Pokládka systémem pero-drážka navíc bývá oproti zámkové finančně náročnější. Spoje zámkových podlah jsou pevnější a není nutné používat stahováky. Zámkovou lamelovou podlahu můžete snadno rozebrat a použít ji v jiné místnosti nebo třeba na chatě. Při případném poškození také vítězí zámkové lamely. Jednoduše podlahu rozeberete a zničený díl vyměníte. U podlah lepených ve spojích jsou podobné úpravy nepoměrně náročnější.

Laminátová podlaha Quick Step

Systém mechanických zámků

Zámkový systém pokládky laminátových podlah vyžaduje rovný, suchý, soudržný a pevný podklad. Žádná jeho část se nesmí pohybovat. Dle normy by případné výškové nerovnosti neměly přesahovat 2 mm na 2 m.

Před pokládkou je vhodné použít kročejovou izolaci a paronepropustnou fólii. Nezapomeňte dodržovat dilatační spáry u obvodových stěn. Jsou charakteristickým rysem plovoucí podlahy. Plovoucí systém se totiž neustále velmi nepatrně pohybuje – to je vlastně jednoduchá definice plovoucí podlahy.

Pokládka zámkových plovoucích podlah je relativně čistou a rychlou záležitostí. Po montáži jednotlivých lamel finálně zakryjeme dilatační spáry, spáry u styčných dlažeb a ve dveřních prostupech obvodovými a přechodovými lištami. Od té chvíle je možné podlahu okamžitě používat bez sebemenšího omezení.

Systém mechanických zámků postupně vytlačuje systém pero-drážka. V současné chvíli se asi 90 % podlah instaluje pomocí zámkových spojů. Výhody jsou zřejmé. Pokládka je ve srovnání s prvním způsobem výrazně rychlejší a méně ekonomicky náročná. Na podlahu můžete okamžitě po ukončení její instalace umístit nábytek nebo po ní chodit, není nutné čekat, až zaschne lepidlo. Poškozené lamely se mohou snadným způsobem vyměnit. A pokud budete chtít podlahu rozebrat a převézt jinam, zabere vám to jen chvíli. V opačném případě hrozí zlomení zámků jednotlivých lamel.

Laminátová podlaha Quick Step

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Laminátové plovoucí podlahy

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek

Tip

Údržba laminátových podlah

Údržba laminátových podlah je poměrně snadnou záležitostí. Aby podlaha vypadala stále jako nová, stačí dodržovat několik základních pravidel při jejím čištění. Pro prodloužení životnosti podlahové krytiny doporučujeme použití čistících zón. Ty zabrání vnášení hrubých nečistot na podlahu a zmírní její mechanické poničení. Pod nábytek a židle nainstalujte plstěné podložky, vhod..

celý článek

Tip

Oprava laminátových podlah

Při případném poškození laminátové podlahy si můžete místo povzdechnutí v duchu pogratulovat, že jste si vybrali právě tento typ podlahové krytiny. Díky plovoucímu systému je totiž oprava nenáročná a zvládnete ji svépomocí během chvilky. Způsob opravy se liší podle stupně poškození.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář