Praktické rady a tipy pro výběr vhodné podlahy do kuchyně 

Výběr vhodné podlahové krytiny pro kuchyň je klíčovým rozhodnutím, které ovlivní nejen celkovou estetiku místnosti, ale také její praktičnost a odolnost vůči každodennímu provozu. Kuchyň představuje specifické prostředí s vysokou mírou pohybu a rizikem vystavení nečistotám, vlhkosti a nárazům. Proto je nezbytné vybrat podlahu, která splňuje náročné požadavky na odolnost, bezpečnost a snadnou údržbu

Co je potřeba zvážit při výběru podlahy do kuchyně? 

Než začneme vybírat vhodný materiál podlahy do kuchyně, musíme zvážit některé věci: 

Vhodné typy podlah do kuchyně 

Vinylová, PVC a korková podlaha

Nejvhodnějším materiálem do kuchyně je PVC (polyvinylchlorid). Je odolný vůči mastnotě a skvrnám. Ocení ho všichni, kdo preferují praktičnost, zejména rodiny s dětmi či domácími mazlíčky. Vzhled nejnovějších umělých krytin nabízí širokou škálu odstínů a dekorů. PVC podlaha se snadno udržuje a je finančně dostupná. 

Vinylová podlaha zajišťuje dostatečnou tepelnou a zvukovou izolaci, takže nám během celodenního stání u plotny nebude zima od nohou. Snadno se udržuje a je finančně dostupná. 

Korková podlaha je pružná, perfektně udržuje teplo, tlumí zvuky a nevsakuje vylité tekutiny. Do kuchyně je ideální celoplošně lepená korková podlaha, která má bezespáré napojení. O korkovou podlahu je potřeba pečovat pomocí speciálních čistících prostředků. 

Laminátová a dřevěná podlaha

Laminátová i dřevěná podlaha se těší své novodobé oblibě zejména v kuchyních, které plynule navazují na jídelnu či obývací pokoj. Pokud zainvestujeme do kvality, obě krytiny zvládnou náročný provoz v kuchyni.  

U laminátové podlahy je potřeba hlídat stupeň odolnosti vůči poškození a vlhkosti. Je důležité zvolit takový typ podlahy, který obsahuje středovou pevnou HDF desku. Na laminátovou podlahu nikdy nepoužíváme mikrovlákna se škrábavým povrchem a čistící prostředky tvořící film. Čistíme pouze vysavačem či smetákem, vytíráme pouze lehce navlhčeným hadrem. 

Dřevěné podlahy při správné péči vydrží desítky let. Jsou vhodné zejména díky svému teplému povrchu. Do kuchyně je ideální vybrat tvrdé dřevo s povrchovou úpravou proti vlhkosti a vodě. 

Keramická dlažba 

Keramická dlažba je vyrobena z chladného materiálu, což ji činí ideální volbou pro instalaci na podlahové topení. Tento velmi odolný a tvrdý materiál je nehořlavý a protialergenní a dokonale se hodí do místností s vyšší vlhkostí, jako je kuchyň. Keramická dlažba nabízí spousty barev a dekorů, které mohou být opatřeny protiskluzovým povrchem. 

Marmoleum

Další podlahovou krytinou hojně využívanou v kuchyních může přírodní linoleum, tedy marmoleum. Jedná se o 100% přírodní produkt, který je zdravotně nezávadný. Na podlaze se neusazuje prach, udržuje teplo a je hladká. Je nabízena v mnoha dekorech a barvách. 

Praktické rady a tipy pro výběr podlahy 

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Podlahy do kuchyně

Podlahy do kuchyně

Praktické rady a tipy pro výběr vhodné podlahy do kuchyně

Výběr vhodné podlahové krytiny pro kuchyň je klíčovým rozhodnutím, které ovlivní nejen celkovou estetiku m..

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář