Jak vybrat vhodnou podlahu do dětského pokoje

Pro naše děti chceme vždy to nejlepší. Toho se týká také úprava dětského pokoje. Dětský pokoj je místem, kde se nejen odpočívá, ale také tvoří a objevuje svět, a proto je důležitý výběr všech prvků v místnosti. Mezi ně patří také kvalitní podlahová krytina, jejíž výběr je jedním z klíčových aspektů při navrhování tohoto speciálního prostoru pro nejmenší členy naší domácnosti. Dětský pokoj má být nejen bezpečný, ale také podporovat kreativitu a pohodu dítěte. 

Jak vybrat podlahu do dětského pokoje

Děti si nejčastěji hrají na zemi a proto je výběr podlahy důležitý. Měli bychom zvolit takovou podlahu, která bude teplá a příjemná na dotek. Dětem se často povede podlahu ušpinit, pokreslit či ji polít vodou. Proto by určitě měla být odolná vůči dětským hrám a měla by se snadno uklízet. Další důležitou vlastností, kterou by podlaha do dětského pokoje měla mít, je zdravotní nezávadnost

Český podlahář nabízí několik variant, které jsou vhodné pro dětský pokoj: marmoleum, vinylová podlaha, dřevěná podlaha, PVC podlaha, laminátová podlaha, korková podlaha, bambusová podlaha či koberec. 

Marmoleum 

Marmoleum je přírodní podlahovou krytinou. Disponuje dobrou odolností vůči mechanickému poškození a vyniká svou dlouhou životností. Výhodou je snadná údržba, což je s malými dětmi potřeba. Je rezistentní vůči vodě a vlhkosti. Patří mezi teplejší podlahové krytiny a kvalitně tlumí zvuk. Díky svým antibakteriálním a antistatickým vlastnostem je předurčeno pro použití v dětském pokoji. 

Vinylová podlaha 

Další vhodnou podlahovou krytinou pro dětský pokoj je vinylová podlaha, která je dostatečně odolná vůči vlhkosti, vodě či poškrábání. Vinyl je hygienický a antialergenní. Údržba není náročná a v případě poškození stačí vyměnit vadný díl. Proto je vinylová podlaha do dětského pokoje vhodnou volbou. 

Dřevěná podlaha

Dřevěná podlaha je do dětského pokoje vhodná zejména díky svým izolačním vlastnostem. Udržuje teplo, což je ideální pro dětské hry na zemi. Velkou výhodou dřevěné podlahy je možnost její renovace. Poté, co děti odrostou, je možné podlahu uvést do původního stavu. Údržba této podlahové krytiny není nic náročného, ale je potřeba jí věnovat trochu času. 

PVC podlaha 

PVC do dětského pokoje představuje praktickou a oblíbenou volbu mnoha rodičů. Tato moderní podlahová krytina má dobrou odolnost vůči vlhkosti a mechanickému poškození. Její údržba je jednoduchá. Výborně tlumí hluk - pokud děti rády běhají po pokoji, sousedi nic neuslyší. Nevýhodou PVC podlah je jejich nízká životnost. 

Laminátová podlaha 

Laminátové podlahy jsou vhodnou volbou do dětského pokoje zejména z důvodu snadné údržby a možnosti instalace podlahového topení. Nevýhodou této podlahové krytiny je, že patří mezi ty studenější a v případě zničení není možná její renovace, proto je vhodnější pro starší děti. Klasické laminátové podlahy jsou citlivější na velké množství vody, proto je důležité podlahu udržovat neustále v suchu. 

Korková podlaha

Korková podlaha představuje ideální volbu pro dětský pokoj díky svým unikátním vlastnostem. Je měkká, pružná, teplá, tichá, odolná a výrazně tlumí kročejový hluk, což vytváří příjemné prostředí pro hraní našich nejmenších. Velkou výhodou je také její odolnost vůči zadržování prachu a snadná údržba. Nevýhodou je nemožnost renovace a nízká mechanická odolnost. 

Bambusová podlaha

Bambus je odolný vůči poškození a opotřebení a disponuje dlouhou životností. Bambusová podlahová krytina je tvrdá a jednoduše se udržuje. Je odolná vůči vodě, ale je potřeba hlídat, aby voda na podlaze nebyla příliš dlouho, jinak by podlaha mohla nabobtnat. 

Kobercové čtverce 

Jednou z nejoblíbenějších podlahových krytin mezi dětmi jsou určitě koberce, na kterých si rády hrají. Výběr koberců a kobercových čtverců do dětského pokoje je široký. Výhodou koberců do dětských pokojů jsou jejich skvělé vlastnosti - jsou teplé, tlumí kročejový hluk a brání víření prachu. Díky výběru vhodného druhu koberce si děti užijí každou chvilku strávenou hraním na zemi. Jejich nevýhodou je náročná údržba a odstranění potenciálních skvrn.

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Podlahy do dětského pokoje

Podlahy do dětského pokoje

Jak vybrat vhodnou podlahu do dětského pokoje

Pro naše děti chceme vždy to nejlepší. Toho se týká také úprava dětského pokoje. Dětský pokoj je místem, kde se nejen odp..

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář