Dělení koberců dle způsobu výroby a výrobního materiálu

Možná vás překvapí množství rozdílných druhů koberců, které jsou v současné chvíli na trhu. Existují koberce celoplošné a kusové, které mohou být vyrobené z přírodní vlny, z kokosových nebo umělých vláken. Koberce mohou být vysoké či nízké, smyčkové, s řezaným vlasem nebo s výškovým dekorem. V následujících řádcích vám představím dělení koberců podle způsobu výroby a výrobního materiálu. Tyto dva parametry určují kvalitu koberce. Podle našich zkušeností je dobré koupit tu nejvyšší kvalitu, kterou si můžete dovolit.

Asiatic Carpet London

Dělení koberců dle způsobu výroby

Vpichované koberce

Jedná se o typ koberce, kdy se jednotlivá vlákna vpichují do podkladu pomocí lepidel. Tento druh je nejrozšířenější. Vpichované koberce se snadno udržují a potěší svou příznivou cenou. Oproti ostatním druhům ale pokulhávají v oblasti kvality. Přesto jsou ale vhodné do hodně zatížených místností a to především díky jejich dlouhé životnosti, snadné údržbě a již zmíněné nízké pořizovací ceně. Stejně jako ostatní druhy koberců se nabízejí v různých úrovních kvality. Do zatěžovaných prostor proto volte ty kvalitnější. Jednoduchým pomocníkem při výběru může být váha koberce. Čím těžší koberec je, tím více i vydrží.

Vpichované koberce se vyrábějí většinou z recyklovaného materiálu. Vlákna se strojově vpichují do podkladového slisovaného materiálu. Lícová strana bývá kvalitnější. Rub se obvykle zatírá a tuží. Nejčastěji se vyrábí z přízí nebo již zmíněných recyklovaných materiálů. Nejlevnější vpichované koberce jsou z polypropylenového vlákna, kvalitnější typy jsou z polyamidového vlákna nebo z polyolefinu.

Všívané koberce

Všívané koberce jsou na českém trhu nejoblíbenější a nejrozšířenější. Dělí se dále do dvou podskupin. První jsou smyčkové, druhé s řezaným vlasem. Smyčkové tvoří smyčky příze, které se všívají do podkladové tkaniny. Jsou trvanlivé a vydrží dlouho pěkné. Snadno se udržují. Koberce s řezaným vlasem jsou měkké a příjemnější na dotek. Vyrábějí se v mnoha variantách. Mohou být vysoce odolné, které jsou určené pro frekventované komerční prostory, mohou být i komfortní, měkké, s vysokým vlasem. Všívané koberce snesou vysokou zátěž bez větších obtíží. Nášlapná smyčková vrstva je kompaktnější než řezaný vlas a koberec lépe odolává sešlapání.

Vyrábějí se pomocí technologie zvané tufting. Pomocí všívacího zařízení se vlas všije do napnuté základní tkaniny. Všívací zařízení ukrývá v jehlovém rámu jehly s navlečenými vlasovými nitěmi. Tento jehlový systém tlakem jehly propichuje nosnou textilii. Základní tkanina, do které je vlas všíván, musí být prostupná pro jehlu. Z rubu koberce mohou být přidané další vrstvy, které jsou ze tkaných nebo netkaných textilií či zátěrů, které lépe fixují smyčky a koberci dodají vítanou výztuhu.

Tkané koberce

Nejkvalitnějším typem koberců jsou tkané koberce. Nejčastěji jsou ze 100% bavlny. Mohou být vyráběny strojově nebo ručně. Při strojové výrobě se proplétají osnovní a útkové nitě tkalcovskými technikami. Standardně se rozměry tkaných koberců pohybují mezi 40-80 cm v libovolné délce. Menší tkané koberce je možné prát v pračce.

Tkané koberce lákají milovníky originality. Ručně vyráběné koberce totiž nabízejí jedinečný vzhled. Navíc jsou z přírodního materiálu. Zútulní každý interiér. Na výběr máte mnoho barev, vzorů a designů. Ideální jsou kombinace tkaných koberců s dřevěnou prkennou podlahou, stejně tak vyniknou i na keramické nebo cihlové dlažbě.

Asiatic Carpet London

Dělení koberců dle výrobního materiálu

Nejjednodušší dělení je na koberce z přírodních a umělých vláken. Přírodní koberce se vyrábějí z vlny, hedvábí či jiných rostlinných vláken, jako je sisal, mořská tráva, kokos a další. Z umělých vláken se nejčastěji používá polyamid (nylon), polypropylen nebo polyester.

Koberce z přírodních materiálů

Nejoblíbenějším přírodním materiálem je vlna. Koberec díky ní získává jedinečný a přepychový vzhled, přirozenou krásu a přírodní vlastnosti. Vlněné koberce jsou unikátní v odpuzování nečistot. Dokonce pouze omezeně vsakují rozlité tekutiny. Díky tomu je údržba opravdu nenáročná. Přírodní vlákna udržují optimální vlhkost vzduchu v místnosti. Přebytečnou vlhkost umí absorbovat a při nedostatku ji zase vracejí zpět do ovzduší. Vytvářejí takto příjemné klima v interiéru.

Koberce z rostlinných vláken mají teplý a přirozený vzhled a také umí přijímat a odevzdávat vzdušnou vlhkost. Jsou ideální pro zapálené ekology, tyto přírodní koberce lze totiž ekologicky likvidovat. Přírodní koberce jsou často ručně vyráběné, platí pro ně tedy, že co kus, to originál.

Koberce z umělých vláken

Jejich výhodou je menší finanční náročnost. Přírodní koberce jsou o poznání dražší. Z umělých vláken se obvykle vyrábějí zátěžové koberce. Nejčastěji používaný je polyamid neboli nylon. Jeho výhodou je mimořádná pružnost a trvanlivost. Nylon dobře odolává špíně, má vysokou mechanickou odolnost a tvarovou paměť. Hodí se i do zatěžovaných prostor, jakými jsou obývací nebo dětský pokoj. Polypropylen se pyšní nízkou cenou, dobře odolává vlhkosti a je dokonale barevně stálý. Nabízí dobré antistatické vlastnosti. Měkký polyester se dobře barví. Má vyšší mechanickou odolnost než polypropylen.

Asiatic Carpet London

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Koberce

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle způsobu výroby a výrobního materiálu

Možná vás překvapí množství rozdílných druhů koberců, které jsou v současné chvíli na trhu. Existují koberce celoplošné a kusové, které mohou být vyrobené z přírodní vlny, z kokosových nebo umělých vláken. Koberce mohou být vysoké či nízké, smyčkové, s řezaným vlasem nebo s výškovým dekorem. V následujících řádcích vám představím dělení koberců podle.....

celý článek

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle délky vlasu

Délka vlasu rozděluje koberce do dvou rozdílných skupin. Obě mají své plusy i mínusy. Nízký vlas se dobře čistí a udržuje, vysoký vlas je pohodlnou oázou pro vaše nohy. Budete si v něm užívat chůzi naboso. Obecně platí, že čím je vlas koberce vyšší, tím je nižší jeho životnost. Krátký vlas je charakteristický pro běžné koberce. Ty se prodávají s.....

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář