Poradna a blog českého podlaháře

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek

Podlahy do kuchyně

Praktické rady a tipy pro výběr vhodné podlahy do kuchyně

Výběr vhodné podlahové krytiny pro kuchyň je klíčovým rozhodnutím, které ovlivní nejen celkovou estetiku m..

celý článek

Podlahy do dětského pokoje

Jak vybrat vhodnou podlahu do dětského pokoje

Pro naše děti chceme vždy to nejlepší. Toho se týká také úprava dětského pokoje. Dětský pokoj je místem, kde se nejen odp..

celý článek

Podlahy

Jak udržovat dřevěnou plovoucí podlahu?

Dřevěná plovoucí podlaha je jednou z nejoblíbenějších podlahových krytin. Stejně jako o všechny podlahy, i o tu plovoucí je pot..

celý článek

Podlahy

Ideální prostory pro využití PVC podlah

V současné době má PVC podlaha odlišný význam než v minulosti. Moderní materiály, jako je například právě polyvinylchlorid (PVC..

celý článek

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a ..

celý článek

Tip

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stává stále oblíbenější volbou díky své odolnosti, snadné údržbě a široké škále designů

celý článek

Tip

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je také důležité nezapomínat dezinfikovat vaší vinylovou podlahu.

celý článek

Tip

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu. Pokud se rozhodnete vybrat tuto podlahy tak je důležité při vlastní instalaci se vyhnout častým chybám.

celý článek

Tip

Nová podlaha do domu – materiály, jejich výhody a nevýhody

Výběr podlahy do domu určitě není radno uspěchat. Určitě se nejdříve seznamte s jednotlivými materiály, s tím, jak se instalují, jaké mají vlastnosti, jak vypadají a zda jsou pro váš dům vhodné.

celý článek

Tip

Forbo Flooring Systems představuje Marmoleum – CO2 neutrální přírodní linoleum

Milníkem ve výrobě podlah by se dal nazvat nový produkt společnosti Forbo Flooring Systems. Podle nezávislé deklarace EPD (Environmental Product Declarations) má nové přírodní linoleum čistou neutrální uhlíkovou stopu.

celý článek

Tip

Vinylové podlahy Eternal – nechte se inspirovat

Vinylové podlahy Eternal – nechte se inspirovat
Společnost Forbo Flooring Systems nabízí kolekci podlah Eternal Design Vinyl Sheet. Eternal je univerzální podlahová k..

celý článek

Tip

Kolekce podlahovin LINO Fatra

Český výrobce podlahových krytin, společnost Fatra, obohatila trh s podlahovinami o kolekci podlahových krytin v rolích s šíří 2 metry. V průběhu roku 2021 byla spuštěna nová výrobní linka, díky níž se rozšířily nejen výrobní kapacity společnosti, ale i výrobkové portfolio. Za pomoci moderních evropských technologií je tak nabízena nejvyšší kvalita s ohledem na šetrnost k živ..

celý článek

Tip

Dřevěné podlahy Scheucher – ekologické a krásné

Výrobce dřevěných podlah Scheucher si dává záležet na tom, aby se ve výrobcích promítl důraz na dodržování nejpřísnějších ekologicky přijatelných norem a zároveň, aby podlahy plnily svou hlavní funkci, kterou je krásný přírodní vzhled.

celý článek

Tip

Vinylové podlahy Gerflor v rolích a dílcích – 6 věcí, které vás zajímají

Každého před výběrem nové podlahy jistě zajímá, jakou podlahu zvolit a proč si vybrat zrovna tuhle? Připravili jsme 6 věcí, které zákazníky nejvíce zajímají před pořízením vinylových podlah Gerflor.

celý článek

Dřevěné podlahy

Výhody a nevýhody dřevěných podlah z exotického dřeva

Vsadit na podlahu z exotického dřeva se vyplatí. V posledních letech už nejde o nic, co by si mohli dopřát jen ti bohatší. Dřevěné podlahy vyrobené z exotických dřevin se v domácnostech už vyskytují běžně a díky jejich výborným vlastnostem se hodí i pro pokládku do komerčních prostor, kde se dá předpokládat vyšší zátěž.

celý článek

Vinylové podlahy

Ochrana proti vlhkosti a nečistotám, ale i designová bomba. Víte, proč se vinylové podlahy lepí na stěnu?

Pomocí instalace vinylové podlahy na stěnu ochráníte zeď proti poškození. Vinyl je voděodolný, odolává škrábancům a snadno se udržuje.

celý článek

Vinylové podlahy

Pokládka lepené vinylové podlahy

Pokládku vinylové podlahy složené z dílců určených k celoplošnému lepení je vhodné svěřit odborníkům, ale pokud si na ni troufnete sami, poradíme vám, jak postupovat.

celý článek

Podlahy

Jak na údržbu parketové podlahy, aby co nejdéle vydržela

Unikátní vzhled parketových podlah je ozdobou interiéru. Jak u tohoto typu podlah přistupovat k úklidu a údržbě, aby si zachovaly svou jedinečnou tvář po mnoho let?

celý článek

Podlahy

Podlahy Flotex® nabízejí sametovou jemnost koberce i praktičnost vinylu

Vinylové podlahy Flotex® mají sametový povrch připomínající strukturu koberce, ale zároveň si udržuje kladné vlastnosti vinylové podlahy. Jsou nejen příjemné na dotek, ale také mají výborné protiskluzné, tepelné a akustické vlastnosti. Jde o velmi odolnou podlahovou krytinu, neuškodí jí vlhko a snadno se udržuje.

celý článek

Bambusové podlahy

6 tipů pro údržbu bambusových podlah

Máte doma podlahu z bambusu nebo nad její instalací teprve uvažujete? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak se o bambusovou podlahu správně starat, aby vám dělala radost dlouhá léta. Aby došlo k co nejmenšímu poškození podlahy během úklidu, nejprve její povrch vysajte vysavačem s měkkým kartáčovým nástavcem. Hrubý nástavec na koberce by mohl bambusovou podlahu poškrábat. ..

celý článek

Plovoucí vinylové podlahy

Pokládka plovoucí vinylové podlahy – postup

Rozhodli jste se pro vinylovou podlahu a nyní vás čeká pokládka? Budete příjemně překvapeni, jak rychlá a čistá práce to bude. Snadná instalace je jednou z výrazných výhod vinylových podlahových krytin, přesto je ale nutné pečlivě dodržet několik zásadních bodů. Jen tak bude vzhled vaší nové podlahy stoprocentní.

celý článek

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek

Vinylové podlahy bez lepení

Údržba vinylové podlahy

Údržba a čištění vinylové podlahy vám vrásky nepřidělají. Jedná se o jednoduché úkony. Pokud je podlaha čistá, tedy bez viditelných skvrn nebo usazené špíny, zcela postačí ji vysát nebo zamést a následně ji setřít navlhčeným mopem či hadrem.

celý článek

Bytové PVC podlahy

Údržba PVC podlahy

Standardní údržba PVC podlahy je příjemně jednoduchá. Doporučujeme denní zametání měkkým suchým smetákem nebo vysavačem. Dle frekvence využití podlahy toto denní čištění jednou až dvakrát týdně doplňte o vytření. Využít můžete mop nebo vlhký hadr, volba je pouze na vás. Běžné saponáty na mytí nádobí by mohly poškodit ochrannou polyuretanovou vrstvu, následkem toho se pak podl..

celý článek

Marmoleum click

Údržba marmolea

Údržba marmolea patří mezi jednoduché disciplíny domácího úklidu. Při běžném čištění přichází na scénu jako první prachový mop, případně jemné koště. Pokud má váš vysavač hubici s kartáčkem, nehrozí poškrábání povrchu, můžete podlahu tedy i vysát. V této první fázi odstraníte z povrchu marmolea pevné částice, tzv. volnou špínu. Dalším krokem, který vede k dokonalé čistotě vaš..

celý článek

Tip

Údržba laminátových podlah

Údržba laminátových podlah je poměrně snadnou záležitostí. Aby podlaha vypadala stále jako nová, stačí dodržovat několik základních pravidel při jejím čištění. Pro prodloužení životnosti podlahové krytiny doporučujeme použití čistících zón. Ty zabrání vnášení hrubých nečistot na podlahu a zmírní její mechanické poničení. Pod nábytek a židle nainstalujte plstěné podložky, vhod..

celý článek

Masivní dřevěné podlahy

Rozdíl mezi masivní a vrstvenou plovoucí dřevěnou podlahou

Dřevěné podlahy se nejčastěji nabízejí ve dvou variantách. První z nich jsou masivní dřevěné podlahy, druhou jsou vrstvené plovoucí dřevěné podlahy. Oba druhy mají své plusy i mínusy, oba druhy mají své přívržence i odpůrce. Jaké jsou mezi nimi tedy rozdíly?

celý článek

Tip

Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami

Základní rozdíl, který rozděluje lepené a zámkové vinylové podlahy, je způsob jejich pokládky. Lepené podlahy, jak už název napovídá, se pokládají pomocí lepení podlahy k podkladu. Tento způsob instalace je náročnější na schopnosti toho, kdo podlahu pokládá, a také potřebuje kvalitnější přípravu podkladového povrchu. Zámkové vinylové podlahy se pokládají plovoucím způsobem. K..

celý článek

Tip

Renovace korkové podlahy

Korkové podlahy mají téměř neomezenou životnost. Obvykle je ale nutné po nějaké době investovat do renovace a vrátit jim jejich původní krásu. Pomocí renovace můžete opravit barevné rozdíly, škrábance a vybledlá nebo prošlapaná místa. Pokud podlahu přebrousíte průmyslovou bruskou a nanesete odpovídající množství vrstev laku, budete překvapeni znovunalezeným půvabem vaší podla..

celý článek

Tip

Proč a jak renovovat dřevěné podlahy/parkety

Dřevěné podlahy mají spoustu příznivců. A není se čemu divit! Dřevo je vynikajícím tepelným izolantem, je to přírodní a zdravotně zcela nezávadný materiál, navozuje atmosféru domova a tepla a zútulňuje celý interiér. Velkou výhodou je, že i když už je dřevěná podlaha stará, poškrábaná nebo prošlapaná, není to důvodem k jejímu vyhození. Při správné péči je dřevěná podlaha v po..

celý článek

Tip

Pokládka vinylové podlahy

Pokládka vinylové podlahy nepatří mezi složité disciplíny domácího kutilství. Pokud dodržíte jasně daná pravidla, budete se brzo radovat z nové podlahové krytiny ve vašem bytě nebo domě. Postup pokládky se liší podle typu vinylové podlahy, kterou jste si vybrali. Může být buď lepená nebo pokládaná pomocí plovoucího systému. Oba druhy mají rozdílné požadavky na kvalitu podklad..

celý článek

Tip

Pokládka PVC podlahy

Pokládání PVC podlahy není složité. Pokud jste průměrně zdatný domácí kutil, směle se vrhněte do práce. Před samotnou pokládkou musíte začít s vyrovnáním podkladu. Nabízí se několik možných variant, jak na to. Jednou z nich je použití samonivelační hmoty. Ta se nanáší na pevný, nepoškozený a suchý cementobetonový povrch, který musíte zbavit mastnot a nečistot. Další variantou..

celý článek

Tip

Pokládka dřevěné podlahy

Pro všechny způsoby pokládky platí několik společných pravidel. Před samotnou instalací důkladně zkontrolujte případné závady materiálu. Pokud narazíte na viditelné nedostatky, rozhodně dílce nepokládejte. Do kontroly se pusťte pouze za denního světla, případně si připravte dokonalé osvětlení, abyste si byli jisti, že nic nepřehlédnete.

celý článek

Tip

Oprava laminátových podlah

Při případném poškození laminátové podlahy si můžete místo povzdechnutí v duchu pogratulovat, že jste si vybrali právě tento typ podlahové krytiny. Díky plovoucímu systému je totiž oprava nenáročná a zvládnete ji svépomocí během chvilky. Způsob opravy se liší podle stupně poškození.

celý článek

Tip

Korkové podlahy do koupelny? Ano!

Oceňujete výhody korkové podlahy a přemýšlíte o jejím umístění do koupelny? Možná máte obavy z potencionálního poškození korku důsledkem působení většího množství vody. Ty můžete hodit za hlavu. Při správném ošetření podlaze z korku žádné nebezpečí neškodí.

celý článek

Marmoleum click

Jak se vyrábí marmoleum

Marmoleum (přírodní linoleum) je zcela přírodním materiálem. Vyrábí se z pryskyřice, vápence, dřevité nebo korkové moučky, juty, přírodních barviv a lněného oleje. Jeho hlavní složkou je lněný olej, který se získává ze lnu a rozpouští se s borovicovou pryskyřicí. Lněný olej také této podlahové krytině dal její jméno. Název je totiž odvozen z latinských výrazů len (linum) a ol..

celý článek

Tip

Výhody a nevýhody vrstvených plovoucích dřevěných podlah

Mezi nejrozšířenější typy vícevrstvých podlah patří dvouvrstvé a třívrstvé podlahy. U třívrstvých podlah je základem nosná deska, tu následuje tažná vrstva a zcela nahoře je nášlapná vrstva. Tyto podlahy se vyznačují vyšší stabilitou než masivní dřevěné podlahy. Jsou totiž méně náročné na srážení a rozšíření z důvodu kolísání teploty a vlhkosti v místnosti. Dvouvrstvé podlahy..

celý článek

Tip

Výhody a nevýhody masivních dřevěných podlah

Někteří z nás mají masivní dřevěné podlahy spojené pouze s tradičními interiéry. V poslední době se ale díky svým jedinečným vlastnostem dřevěné masivní podlahy objevují i v moderních interiérech. Za masivní považujeme takové podlahy, které jsou vyrobené z jednoho kusu dřeva a to bez ohledu na šířku a délku jednotlivých lamel nebo prken. Většina masivních podlah je v systému ..

celý článek

Tip

Výhody a nevýhody laminátové podlahy

Laminátové podlahy jsou vhodné do namáhaných interiérů. Jsou to plovoucí podlahy s podobnou třívrstvou konstrukcí jako dřevěné velkoplošné parkety, liší se ale jejich vrchní nášlapná vrstva. Může jí být fólie nebo několik vrstev papíru se vzorem naneseným barvotiskem a napuštěným speciální pryskyřicí. Nosná vrstva je tvořena kvalitní lisovanou MDF deskou z dřevního prachu a p..

celý článek

Tip

Pokládka laminátové podlahy

Laminátové podlahy jsou oblíbené pro svou snadnou a rychlou pokládku. Mezi jejich přednosti patří odolnost, stálobarevnost, jednoduchá údržba, velký výběr barev a dekorů a ve srovnání s ostatními druhy podlahových krytin i příznivá cena. Pokládku laminátové podlahy zvládne i průměrně šikovný kutil. Laminát se prodává se dvěma odlišnými systémy, které určují způsob pokládky....

celý článek

Tip

Výhody a nevýhody korkové podlahy

Možná že i vám se při vyslovení slova korek jako první vybaví zátka na víno. Ta ani zdaleka není jediným produktem, který se z korku vyrábí. Korkové podlahy patří mezi méně tradiční, ale přesto poměrně oblíbené podlahové krytiny. Korek je zcela přírodní materiál, díky čemuž nezatěžuje životní prostředí. Získává se z korkového dubu, který roste ve Středomoří. Jednou za devět l..

celý článek

Tip

Pokládka korkové podlahy - celoplošné lepení čtverců a plovoucí pokládka

Nabízí se dva základní postupy pokládky. Prvním jsou klasické dlaždice nebo čtverce, které se k podkladu lepí. Druhou možností je oblíbená plovoucí podlaha. Korkové dlaždice jsou ideální pro ty, kdo si chtějí vytvořit originální podlahu. Můžete z nich totiž na podlaze skládat zajímavé obrazce. Dlaždice se snadno opracovávají, díky čemuž je poměrně jednoduchým způsobem.....

celý článek

Marmoleum click

Jak na pokládku marmolea?

Marmoleum se vyrábí ve dvou variantách. První jsou široké pásy a druhou je plovoucí zámkový systém v podobě dílců nebo lamel. Oba typy vyžadují rovný, suchý, čistý a hladký povrch. Nesmí se na něm vyskytovat pohyblivé části. Pásy se připevňují celoplošným lepením a spojují se pomocí svařovací šňůry. Sváry jsou vodotěsné a zvyšují odolnost podlahy. Sváry je možné barevně.....

celý článek

Marmoleum click

Marmoleum - vlastnosti, výhody a nevýhody

Marmoleum neboli přírodní linoleum se často zaměňuje s PVC. Jedná se ale o zcela odlišný materiál. Mezi přírodní suroviny, ze kterých se linoleum vyrábí, patří lněný olej, pryskyřice, kalafuna, korkové a dřevité moučky, pigmenty, minerální plniva, vápenec a juta. Podle procentuálního zastoupení jednotlivých složek se mění i vlastnosti podlahy. Marmoleum bývá položeno na jutov..

celý článek

Tip

Rozdíl mezi lepenými a zámkovými PVC podlahami

Rozdíl mezi lepenými a zámkovými PVC podlahami je především ve způsobu pokládky. Jak již z názvů vyplývá, lepené podlahy se připevňují k podkladu napevno lepidlem, zámkové PVC podlahy se pokládají plovoucím způsobem. PVC díly klasického typu jsou silné kolem 2 mm. K podkladu se lepí profesionálním podlahářským lepidlem. Jsou relativně náročné na kvalitu podkladu.....

celý článek

Vinylové podlahy

Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami

Ač vás to možná překvapí, mezi PVC a vinylovou podlahou není žádný velký rozdíl. V podstatě se jedná o jednu a tutéž podlahovou krytinu. PVC je totiž zkratka pro polyvinylchlorid, sami tedy vidíte, že vinyl je součástí PVC. PVC je vlastně měkčený vinyl. PVC i vinylové podlahy jsou syntetickým produktem, jejich součástí je právě zmíněný polyvinylchlorid. Jejich odolnost závisí..

celý článek

Vinylové podlahy bez lepení

Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah

Obliba vinylu se na našem trhu neustále zvyšuje. Vinylové podlahy kombinují ty nejlepší vlastnosti přírodních a syntetických materiálů. Široká nabídka jednotlivých druhů umožňuje volbu dle preferencí zákazníka. Podlahy z vinylu mohou být lepené, plovoucí, volně položitelné, homogenní, heterogenní, vrstvené na HDF desce, s korkovou podložkou, strukturované, hladké,.....

celý článek

Tip

Druhy vinylových podlah

Vinylové podlahové krytiny se nabízejí v několika rozdílných variantách. Každá má své klady a zápory, některá je vhodná do bytových prostor, jiná do komerčních objektů. Základní rozdíly najdete v následujících řádcích. Vinylové podlahy můžeme hned na začátku rozdělit na celovinylové (homogenní) a vrstvené (heterogenní), dle použitého PVC pak na měkčené a tvrzené. Dle formátu...

celý článek

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle způsobu výroby a výrobního materiálu

Možná vás překvapí množství rozdílných druhů koberců, které jsou v současné chvíli na trhu. Existují koberce celoplošné a kusové, které mohou být vyrobené z přírodní vlny, z kokosových nebo umělých vláken. Koberce mohou být vysoké či nízké, smyčkové, s řezaným vlasem nebo s výškovým dekorem. V následujících řádcích vám představím dělení koberců podle.....

celý článek

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle délky vlasu

Délka vlasu rozděluje koberce do dvou rozdílných skupin. Obě mají své plusy i mínusy. Nízký vlas se dobře čistí a udržuje, vysoký vlas je pohodlnou oázou pro vaše nohy. Budete si v něm užívat chůzi naboso. Obecně platí, že čím je vlas koberce vyšší, tím je nižší jeho životnost. Krátký vlas je charakteristický pro běžné koberce. Ty se prodávají s.....

celý článek

Tip

Pokládka bambusové podlahy

Bambusové podlahy se pokládají podobně jako díly standardních dřevěných podlah. U podlahových dílů s perem a drážkou se pokládka provádí celoplošným lepením k podkladu. Zámkový spoj je vhodný pro plovoucí způsob, lze ji však i lepit celoplošně. Minimálně 3 dny před pokládkou vybalte jednotlivé podlahové díly a uložte je v prostoru, kde budou montovány.....

celý článek

Tip

Bambusová podlaha – vlastnosti, výhody a nevýhody

Bambusové podlahy jsou ideální pro všechny, kdo se rozhodli pro přírodní podlahový materiál. Jediná travina, ze které se může vyrábět podlaha, pochází z Číny. Lisovaný bambus, který je zpracovaný novou technologií výroby, zaručuje až dvojnásobnou tvrdost oproti červenému dubu. Tato odolnost je docílena lisováním pod velkým tlakem, který změní vnitřní strukturu bambusu.....

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář