Renovace korkové podlahy

Korkové podlahy mají téměř neomezenou životnost. Obvykle je ale nutné po nějaké době investovat do renovace a vrátit jim jejich původní krásu. Pomocí renovace můžete opravit barevné rozdíly, škrábance a vybledlá nebo prošlapaná místa. Pokud podlahu přebrousíte průmyslovou bruskou a nanesete odpovídající množství vrstev laku, budete překvapeni znovunalezeným půvabem vaší podlahové krytiny. Je vaše korková podlaha poškozená? Jediné, co jí pomůže, je bruska a lak!

Emotions - TWIST BROWN

Kdy renovovat?

Korkovou podlahu byste měli podrobit renovaci ve chvíli, kdy jeví první známky poškození. I drobné praskliny se namáháním podlahy postupně zvětšují, dochází k pronikání vlhkosti a nečistoty a povrch podlahy se vám „odmění“ nepěknými tmavými skvrnami. Mějte na paměti, že se renovuje lak, nikoli korek, proto je nutné opravy začít co nejdříve. Pokud se lak kompletně prošoupe, dojde ke znečištění podlahy a korek se po umazání už nevyčistí.

Kolik budete potřebovat laku?

Potřebná dávka závisí na velikosti místnosti a na síle poškození původní vrstvy laku. V případě menšího porušení stačí jedno přebroušení a následné lakování, při náročnějších renovacích musíte lak nechat zaschnout a celý postup ještě jednou zopakovat. Litr laku by vám měl vystačit zhruba na 10 m2 podlahy. Síla vrstvy laku závisí na očekávaném zatížení podlahy. Na méně namáhanou podlahu můžete aplikovat tenčí vrstvu než do vytížených místností.

Jak o podlahu pečovat?

Pokud je podlaha kvalitně nalakovaná, máte podstatně usnadněnou údržbu. Můžete na ni totiž bez obav používat klasické přípravky na vytírání podlah. Nehrozí, že voda pronikne do spár a následně do korku a její jednotlivé části se odlepí nebo se zvednou jejich okraje. Jednou za čas klasické saponáty doplňte přípravkem určeným přímo pro korkové podlahy.

Korkové podlahy Jelínek

Renovace už ji nezachrání?

Je možné, že podlaha už je natolik zničená, že ji nebude možné renovovat. Přesto ji ale nemusíte strhnout a vyměnit. Můžete ji totiž překrýt novou podlahou. Velkou výhodou je, že korek ani v tomto případě neztratí své tepelné a zvukové izolační schopnosti. Podlahu byste měli před pokládkou nové krytiny důkladně obrousit, abyste ji zbavili starého laku. Pokud by korkové dlaždice na podkladu nedržely pevně, přilepte je vhodným disperzním lepidlem.

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o korkových podlahách

Tip

Renovace korkové podlahy

Korkové podlahy mají téměř neomezenou životnost. Obvykle je ale nutné po nějaké době investovat do renovace a vrátit jim jejich původní krásu. Pomocí renovace můžete opravit barevné rozdíly, škrábance a vybledlá nebo prošlapaná místa. Pokud podlahu přebrousíte průmyslovou bruskou a nanesete odpovídající množství vrstev laku, budete překvapeni znovunalezeným půvabem vaší podla..

celý článek

Tip

Korkové podlahy do koupelny? Ano!

Oceňujete výhody korkové podlahy a přemýšlíte o jejím umístění do koupelny? Možná máte obavy z potencionálního poškození korku důsledkem působení většího množství vody. Ty můžete hodit za hlavu. Při správném ošetření podlaze z korku žádné nebezpečí neškodí.

celý článek

Tip

Výhody a nevýhody korkové podlahy

Možná že i vám se při vyslovení slova korek jako první vybaví zátka na víno. Ta ani zdaleka není jediným produktem, který se z korku vyrábí. Korkové podlahy patří mezi méně tradiční, ale přesto poměrně oblíbené podlahové krytiny. Korek je zcela přírodní materiál, díky čemuž nezatěžuje životní prostředí. Získává se z korkového dubu, který roste ve Středomoří. Jednou za devět l..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář