Pokládka PVC podlahy

Pokládání PVC podlahy není složité. Pokud jste průměrně zdatný domácí kutil, směle se vrhněte do práce. Před samotnou pokládkou musíte začít s vyrovnáním podkladu. Nabízí se několik možných variant, jak na to. Jednou z nich je použití samonivelační hmoty. Ta se nanáší na pevný, nepoškozený a suchý cementobetonový povrch, který musíte zbavit mastnot a nečistot. Další variantou jsou dřevotřískové desky. Ty mohou vyrovnat dřevěné i cementobetonové podklady.

Gerflor - texline - hqr - 1451 - noma - kola - v3

Volná pokládka PVC podlahy

V bytových objektech můžete PVC položit i na volno. Velikost místnosti by ale měla být maximálně 20 m2. U větších prostor doporučujeme z důvodu bezpečnosti a trvanlivosti podlahy PVC přilepit. Aby se materiál aklimatizoval, měla by se podlaha nejdříve uložit do místnosti, kde ji budete instalovat. Hlídejte, aby teplota neklesla pod 18 °C. Vyhnete se tak nepříjemnému zvlnění PVC.

Pokud si budete přát, aby byly sváry vodotěsné, uzavřete je pomocí studených svárů. Dojde tak k chemickému sleptání bez dalšího potřebného materiálu. Dekor nebude poškozen a sváry nebudou viditelné. U přechodů do jiných místností doporučujeme použít přechodové profily. Nezapomeňte také na montáž ozdobných nebo soklových lišt.

Celoplošné lepení PVC

Pokud budete PVC podlahu pokládat ve větších prostorech, určitě ji přilepte. První, co musíte zajistit, je suchý, hladký, čistý, pevný a rovný podklad, na kterém se nenachází žádné trhliny. PVC kopíruje případné nepravidelnosti podkladu, proto se zaměřte na jeho dokonalý stav. Pečlivě dodržujte pokyny výrobce lepidla. Jen tak dosáhnete optimálního výsledku. Ideální je použití disperzního podlahářského lepidla bez obsahu ředidel a stěrky s předepsaným ozubením.

PVC si přemístěte do středu místnosti a naneste lepidlo po celé ploše podlahy. Dle návodu nechte uplynout předepsanou dobu větrání a na rozetřené lepidlo položte první pruh PVC krytiny. Následně by bez mezery mělo navazovat lepidlové lože dalšího pruhu. Až se propracujete ke stěnám, PVC ohněte a přitiskněte k lepidlovému loži. A máme hotovo! Konečné zarovnání se provádí následujícím způsobem: PVC v rohu přehnete na potřebnou délku a po hřbetu ohybu je opatrně odříznete. Dejte si na čas a odřezávejte klidně i na několik pokusů. Zkrátit jej můžete vždy, nastavování je nepoměrně složitější.

Pokládka

A opět je tu čas na instalaci přechodových lišt. Můžete je přilepit nebo přišroubovat. Nebojte se odvážných kombinací. Zajímavé mohou být nejen lišty tón v tónu, ale i kontrastní odstíny.

 

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o PVC podlahy

Podlahy

Ideální prostory pro využití PVC podlah

V současné době má PVC podlaha odlišný význam než v minulosti. Moderní materiály, jako je například právě polyvinylchlorid (PVC..

celý článek

Bytové PVC podlahy

Údržba PVC podlahy

Standardní údržba PVC podlahy je příjemně jednoduchá. Doporučujeme denní zametání měkkým suchým smetákem nebo vysavačem. Dle frekvence využití podlahy toto denní čištění jednou až dvakrát týdně doplňte o vytření. Využít můžete mop nebo vlhký hadr, volba je pouze na vás. Běžné saponáty na mytí nádobí by mohly poškodit ochrannou polyuretanovou vrstvu, následkem toho se pak podl..

celý článek

Tip

Pokládka PVC podlahy

Pokládání PVC podlahy není složité. Pokud jste průměrně zdatný domácí kutil, směle se vrhněte do práce. Před samotnou pokládkou musíte začít s vyrovnáním podkladu. Nabízí se několik možných variant, jak na to. Jednou z nich je použití samonivelační hmoty. Ta se nanáší na pevný, nepoškozený a suchý cementobetonový povrch, který musíte zbavit mastnot a nečistot. Další variantou..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář