Pokládka lepené vinylové podlahy

Mezi jednu z výrazných předností vinylových podlah patří nenáročnost jejich pokládky. Stejně jako jakákoli jiná podlahářská práce ale i tato instalace skýtá určitá úskalí a potencionální rizika. Pokud se jim dokážete vyhnout, budete s výsledným vzhledem vaší vysněné vinylové podlahy nadmíru spokojeni.

Conceptline

Výhody vinylových podlah

Snadná pokládka je jedním z důležitých pozitiv podlahovin z vinylu. Mezi další pak patří příjemný a hřejivý pocit na dotek, zvuková a tepelná izolace, se kterou jde ruku v ruce i tlumený kročejový hluk, jednoduchá údržba a výběr z mnoha okouzlujících dekorů a motivů. Přidejte možnost instalace na podlahové topení, stálou barevnost a vysokou odolnost a jistě pak budete souhlasit s tím, že vinyl je jednou z nejrozumnějších variant při výběru podlahových krytin do většiny místností v domácnosti. Své místo si stejně snadno získal i v komerčních objektech.

Klasické lepené vinylové dílce

Pokud jste si zvolili vinylovou podlahu, která se celoplošně lepí k podkladu, dovezli jste si ji domů ve formě klasických vinylových dílců. Na přilepení k podkladu se používá speciální podlahářské lepidlo. Tento druh vinylové podlahové krytiny vyžaduje dokonale hladký a rovný podklad. Případné nerovnosti by se totiž brzo vyrýsovaly na povrchu nově instalované podlahy. Důležité je věnovat i náležitou pozornost technologickému postupu při lepení. Pro optimální instalaci jsou zásadní obvykle dva body – správné množství lepidla a přesné odhadnutí, kdy je lepidlo vhodně odvětrané a připravené k položení krytiny. K tomu se pak přidává i nutnost odhadnutí plochy, na kterou lepidlo nanést tak, abyste ji dostatečně rychle a zároveň i přesně zvládli zpracovat.

Odborník si poradí

Vzhledem k náročnosti práce s lepidlem doporučujeme svěřit pokládku celoplošně lepených klasických vinylových dílců profesionálům. Jejich zkušenosti s instalací vinylových podlah oceníte při každém pohledu na vaši novou, perfektně položenou podlahu. Pokud si na lepení vinylu troufnete svépomocí, vyzkoušejte si nejdříve pokládku na méně viditelném místě, jako je komora nebo dílna.

Fatra Thermofix, Buk rustikal 10109 - 1

Jak na pokládku vinylové podlahy?

Postup při instalaci nové vinylové podlahy je přesně daný. Musíte připravit povrch, dále přichází samotná montáž, která se završuje dokončovacími pracemi. Jako poslední věnujte pozornost údržbě.

Příprava před instalací

Vzhledem k tomu, že odstín podlahy se může v jednotlivých dodávkách mírně lišit, doporučujeme objednat všechny dílce najednou. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení v rozdílné barevnosti podlahoviny v jedné místnosti. Podlahu byste měli vždy skladovat a přepravovat opatrně, abyste se vyhnuli případným deformací. Krabice uložte na rovný povrch, nikdy je neskladujte vertikálně. Pro úschovu jsou nevhodné vlhké a prašné prostory nebo místa, kde panují extrémní teploty.

Aklimatizace je zásadní

Důležitým bodem přípravy je aklimatizace vinylových dílců. Před pokládkou je nechte alespoň 48 hodin připravené v místnosti, kde bude podlaha instalována. Teplota by se zde měla pohybovat mezi 18 – 30 °C. Tuto teplotu udržujte před montáží, během ní a aspoň 24 hodin po jejím dokončení.

Podklad musí být kvalitní

Náležitou pozornost je nutné věnovat přípravě podkladu. Ten by měl být kvalitní, rovný a hladký. Drobnou špínu, písek nebo kamínky rozhodně odstraňte, vyhnete se tak nepříjemnému překvapení na povrchu podlahy, kam by se postupem času nerovnosti vyrýsovaly. Příprava začíná odstraněním stávající podlahové krytiny. Vždy zkontrolujte, zda nejsou přítomny známky napadení plísní nebo hmyzem. Ujistěte se, zda je podklad rovný a přibijte uvolněné nebo plovoucí části. Navrch můžete použít nivelační hmotu, která zaručí dokonalou hladkost podlahy, a navíc porézní podklad. Ten napomáhá pevnému spojení mezi lepidlem a podlahou. Pokud budete vinyl instalovat na dřevěný podklad, nesmí obsah vody ve dřevě překročit 10 %. Případná dutina pod prkennou podlahou musí být odvětrána.

Co s podlahovým topením?

Celoplošně lepené vinylové podlahy jsou vhodné i pro instalaci podlahového topení, stačí dodržet několik jednoduchých pravidel. Zejména je nutné splnit doporučení výrobce ohledně teploty v místnosti a teploty podlahy. Ta musí být stálá a poměrně přesná. Pokud v jedné místnosti podlahové topení je a v další je neplánujete, proveďte instalaci s přechodovým profilem.

Finální kontrola podkladu

Přichází na řadu poslední kontrola podkladu před pokládkou. Povrch musí být suchý, rovný, stabilní a čistý. Nesmí na něm být mastnota nebo chemické látky. Případné zbytky starých lepidel také odstraňte. Zametením a vysáním se zbavte veškerých nečistot, opravte povrchové nedokonalosti a trhliny. Nezapomeňte ani na odstranění starých soklových lišt.

Potřebné vybavení

Na celoplošné lepení vinylových podlah potřebujete pouze několik šikovných pomocníků. Na lepidlo se vám bude hodit hladítko, dále by vám nemělo chybět měřidlo, bezpečnostní brýle, rukavice a tenký provaz nebo tužka. Pro úpravu jednotlivých dílců je vhodné použít řezačku na vinylové podlahy.

Pokládka začíná

Příprava je hotova, můžeme se s chutí pustit do práce. Pro dosažení optimální barevnosti výrobci doporučují, abyste jednotlivé podlahové dílce během instalace důkladně promíchali. Vyhnete se tak tomu, aby vedle sebe nebylo příliš mnoho stejných, buď světlejších, nebo naopak tmavších částí. Nejlepšího vizuálního efektu docílíte, když budete dílce pokládat ve směru nejdelší stěny a zároveň paralelně s dopadajícím světlem.

Pokladka dilce

Dvakrát měř, jednou řež

Místnost si před započetím pokládky přesně změřte. Poslední řada dílců by měla být široká nejméně 5 cm. Nespěchejte a vyzkoušejte si podlahu nejprve položit nasuchu, bez použití lepidla. První řadu začněte celým dílcem na délku. Výhodou vinylové podlahy je, že ji snadno rozdělíte řezacím nebo odlamovacím nožem. Dekor mějte vždy směrem nahoru, vyznačte si čáru a pomocí nože udělejte do povrchu pevný zářez. Pak už stačí prkno oběma rukama rozlomit.

Lepení je oříškem

Položte si první dvě řady nasucho a podél nich nakreslete čáru. Ta představuje hranici, po kterou si nanesete lepidlo. Nyní si položte nasucho celé první řady. Zkušení podlaháři doporučují uspořádat jednotlivé řady s posunem aspoň 30 cm. Spáry u krátké hrany by neměly tvořit jednotnou linii. Kreativitě se ale meze nekladou, pokud se vám více líbí jiné uspořádání, směle se do něj vrhněte. Dobře si ohlídejte, aby byly první řady v dokonale rovné linii. Nyní můžete nasucho položené dílce odstranit a nanést lepidlo na vinylové krytiny na podklad v šířce prvních dvou řad – tedy v té, kterou jste si označili tužkou. Pečlivě dodržujte pokyny výrobce lepidla, abyste docílili těch nejlepších výsledků. Optimální je použít speciální značkové lepidlo na vinylové podlahy. Na nanesené lepidlo nainstalujte první dvě řady. Položte prkna na lepidlo, upravte je do správné polohy a zatlačte na ně, aby dobře přilnula a aby se lepidlo přeneslo na zadní stranu prken. Přebytečné lepidlo okamžitě odstraňte vlhkým hadrem, bez použití čisticích prostředků. Stejný postup pak opakujte v celé místnosti. Dokonalé přilepení a přilnutí zajistí těžký válec – před jeho použitím byste neměli čekat déle než 30 minut.

Dokončovací práce

Nyní je čas na montáž soklových lišt. V koupelně a v jiných místnostech s vysokou vlhkostí musí být po obvodu použit voděodolný transparentní silikon. V místě, kde se nová podlaha potkává s prahem nebo s dveřním otvorem, je ideální zárubně podříznout. Správného řezu docílíte snadno. Otočte prkno spodní stranou směrem nahoru a umístěte jej na podlahu až k zárubním dveří. Poté umístěte ruční pilu naplocho proti prknu a jednoduše dveřní rám prořízněte. Odstraňte odřezek a vysajte úlomky. Trubky musí být přesně v linii s krátkou stranou dvou dílců. Použijte vrták stejného průměru, jako má trubka. Dílce položte k sobě a vyvrtejte otvor vystředěný ve spoji mezi dvěma dílci. Nyní je už můžete položit. Pokud jsou trubky dvě, vyvrtejte v obou označených bodech otvor o stejném průměru, jako mají tyto trubky. Jsou-li body na dlouhé straně prkna, proveďte z každého otvoru 45stupňový řez směrem k hraně prkna. Pak přilepte kus na místo a vyplňte spoje okolo trubky.

Údržba

Před nastěhování nábytku a běžným zatížením podlahy se přesvědčte, že je lepidlo 100% zaschnuté. Optimální je podlahu nechat 24 hodin po instalaci v klidu doschnout. Nezapomeňte na pravidlo o dodržení vhodné teploty, která by se měla pohybovat mezi 18 a 30 °C. Chodit po podlaze můžete už dříve, stačí vydržet alespoň 4 hodiny. Podlahu při každodenním používání bez obav vysávejte i zametejte, vytírat ji můžete vlhkým či mokrým mopem nebo hadrem. Vyhněte se ale použití parního čističe.

Fatra Thermofix, Jasan Brick

Pro dlouhotrvající krásu vaší vinylové podlahy

Nohy nábytku a židlí opatřete vhodnou ochranou, abyste vaši novou podlahu ušetřili nepříjemnému poškrábání. Kolečka na kancelářských křeslech a na židlích by měla být jemná typu W, která jsou vhodná pro vinylové podlahy. Řešením může být také podložka. Při stěhování a přesouvání nábytku jej vždy zvedněte, nikdy těžké předměty netahejte po podlaze. Nohy nábytku by měly mít velkou plochu a měly by být vybavené ochrannými podlahovými krytkami proti tvorbě skvrn. Čím budou nožky větší a širší, tím lépe je hmotnost rozložena a snižuje se tak riziko poškození podlahy. Před trvalým poškozením podlahy vás ochrání i negumové čistící zóny, díky kterým se na podlahu nezanese špína, kamínky, písek nebo hlína. Podlahu bedlivě chraňte před kontaktem s cigaretami, zápalkami a jinými horkými předměty, které by se na vinylu podepsaly už navždy.

Pokládka lepené vinylové podlahy Fatra Thermofix - video

Přečtěte si také: 
Druhy vinylových podlah
Hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah
Rozdíl mezi lepenými a zámkovými vinylovými podlahami
Rozdíl mezi PVC a vinylovými podlahami
Údržba vinylové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o vinylových podlahách

Podlahy

Jak vybrat správnou barvu a vzor vinylové podlahy pro vaši místnost

Výběr podlahy je důležitým krokem při zařizování interiéru vaší místnosti. Vinylová podlaha se stáv..

celý článek

Podlahy

Jak vyčistit a dezinfikovat vinylovou podlahu od bakterií a virů

V době, kdy se potýkáme s různými nemoci je důležité udržování čistého a hygienického prostředí, je ta..

celý článek

Podlahy

Jak se vyhnout běžným chybám při instalaci vinylových podlah - tipy a rady na údržbu podlahy

Vinylové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbené kvůli své dlouhé životnosti, jednoduchou instalaci a snadnou údržbu.

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář