Jak na údržbu parketové podlahy, aby co nejdéle vydržela

Podlaha z parket je výjimečná. Svým vzhledem dodává pocit luxusu, který se dá kombinací s nábytkem a bytovými doplňky stylizovat jak do retro stylu, tak pozdvihnout do moderní úrovně. V nárocích na údržbu jsou ve srovnání s PVC nebo laminátovými podlahami poněkud náročnější. Jak tedy na to, aby vaše parketová podlaha zářila čistotou, a přesto si zachovala svěží vzhled?

Herringbone - 2091172 - 1920

Udržujte stálé klima v místnosti

Parkety, stejně jako ostatní masivní dřevěné podlahy, jsou náchylné na podmínky, které v interiérech panují. Optimální vlhkost v místnosti by měla být v rozmezí 50-60 % a teplota by se měla pohybovat kolem 20-22 °C. Při vyšší relativní vlhkosti vzduchu bobtnají. Naopak pokud je vlhkost nižší, dřevo vysychá a mezi jednotlivými parketami vznikají spáry. Proto ve chvíli, kdy se blíží topná sezona a vy víte, že podlaha bude trpět, pořiďte si zvlhčovač vzduchu, pravidelně větrejte a topte.

Chraňte podlahu proti poškrábání

Aby nedocházelo k nežádoucímu poškrábání parket, měli by se všichni příchozí při vstupu do místnosti ujistit, že dovnitř nevnášejí nečistoty, jako jsou kamínky nebo písek, které na podlahu mají účinek asi jako smirkový papír. Také boty nasáklé vlhkostí z deště nebo od sněhu na parketovou podlahu nepatří. Mějte po ruce domácí obuv a boty schovejte do vhodného botníku nebo alespoň připravte rohožku, o kterou si lze boty očistit.

Ochranu podlahy z parket zvýšíte také, když veškeré nohy i větší plochy nábytku dotýkající se podlahy opatříte měkkou podložkou a chrániči.

Chairs - 2181977 - 1920 (1)

Úklid parket ano, ale se správnými prostředky

Každou podlahu je třeba uklízet. V případě parket je dobré vědět, že moc vody podlaze jen uškodí. Nejvhodnější je podlahu nejprve vysát vysavačem s měkkým kartáčovým nástavcem, aby nedošlo k poškrábání nebo zamést smetáčkem. Další způsob úklidu zvolte podle toho, jak je vaše podlaha ošetřena.

Renovací podlahy získáte zpět její zašlý lesk a slávu

Při hrubém poškození parketové podlahy nezbývá než ji renovovat zbroušením parket, zatmelením vad a opětovným nanesením laku nebo oleje. Takto lze podlahu obnovit i několikrát za sebou. Krása dřeva vám při šetrném zacházení vydrží po několik desítek let.

Přečtěte si také: 
Výhody a nevýhody vrstvených dřevěných podlah
Výhody a nevýhody masivních dřevěných podlah
Jak na pokládku dřevěné podlahy
Proč a jak renovovat dřevěnou podlahu
Vlastnosti, výhody a nevýhody bambusové podlahy
Vlastnosti, výhody a nevýhody korkové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

zavřít

Kontaktní formulář