Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dřevě můžete poměrně jednoduchým způsobem opravit.

Planet - bianco3

Co budete potřebovat?

Výbava pro opravu laminátových či dřevěných podlah zahrnuje pouze pár šikovných pomocníků. Nejdůležitější je tvrdý truhlářský vosk. Nezaměňte jej za měkký vosk, ten je určený na nábytek. Sice by vám posloužil obdobně, ale oprava by dlouho nevydržela. Kromě vosku si připravte plastovou špachtli, opravný lak, plynovou či elektrickou pájku, PAD – brusnou vatu a ostrý nůž. Tvrdý vosk seženete v truhlářských potřebách nebo v hobby obchodech.

Jak tvrdý vosk pomáhá?

Princip opravy s tvrdým voskem je příjemně jednoduchý. Spadl vám na zem hrnec, těžká pánev nebo třeba kladívko? Nevzhledný důlek, který v podlaze zůstal otisknutý, už bude brzo minulostí. V poškozeném místě vydlabejte jamku, která kopíruje směr let dřevěného materiálu nebo dekoru u laminátu. Ten následně zalejte voskem v barvě, která odpovídá přirozené barevnosti podlahy. Vosk si můžete pořídit jak barevný, tak bílý, který si dobarvíte do požadovaného odstínu.

Flash - billboard

S chutí do toho!

Budete příjemně překvapeni, že postup opravdu není složitý. Stačí dodržet několik následujících bodů.

Opravit poškozené místo

Jako první se do akce hlásí ostrý nůž. S jeho pomocí z poškozeného místa opatrně odstraňte zbytky původního materiálu. Pokuste se důlek upravit tak, aby imitoval kresbu dřeva v bezprostředním okolí. Tento bod je shodný pro masivní podlahy i pro laminátové, které svým povrchem navozují dojem přírodního dřeva. Poškozený materiál odstraňte až na nosnou vrstvu podlahového dílce.

Připravit vosk

Snažte se vybrat takový vosk, jehož barva bude odpovídat odstínu i typu podlahy. Zvolíte-li příliš světlý nebo naopak moc tmavý, bude opravené místo viditelně vystupovat z celistvosti podlahy.

Vosk patří do otvoru

Pájkou vosk nahřejte a opatrně jej nakapejte do připraveného otvoru. Nemusíte s ním šetřit, jeho úkolem je dokonalé vyplnění celého otvoru. Měl by jej dokonce přesahovat.

Škrabka obrousí přebytky

Nyní si můžete na chvilku odpočinout – nakapanému vosku dopřejte minimálně pět minut klidu, aby zavadl. Plastovou špachtlí odstraňte nepotřebné přebytky a zarovnejte tak vosk s podlahou. Brusnou vatou pak docílíte perfektního vyhlazení ošetřovaného místa.

Retušovací tečka na závěr

Pro dokonalý výsledek doporučujeme použít opravný lak ve spreji, aby byla retuš perfektní. A máte hotovo! Užijte si znovuobnovenou krásu vaší podlahy.  

 

Přečtěte si také: 
Výhody a nevýhody laminátové podlahy
Jak na opravu laminátové podlahy
Jak na pokládku laminátové podlahy

Výhody a nevýhody vrstvených dřevěných podlah
Výhody a nevýhody masivních dřevěných podlah
Jak na pokládku dřevěné podlahy
Proč a jak renovovat dřevěnou podlahu
Vlastnosti, výhody a nevýhody bambusové podlahy
Vlastnosti, výhody a nevýhody korkové podlahy

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha - klasika, která nikdy nevyjde z módy

Výběr podlahové krytiny při stavbě či rekonstrukci není nic jednoduchého. Podlaha je klíčovým prvkem interiéru a ..

celý článek

Dřevěné podlahy

Výhody a nevýhody dřevěných podlah z exotického dřeva

Vsadit na podlahu z exotického dřeva se vyplatí. V posledních letech už nejde o nic, co by si mohli dopřát jen ti bohatší. Dřevěné podlahy vyrobené z exotických dřevin se v domácnostech už vyskytují běžně a díky jejich výborným vlastnostem se hodí i pro pokládku do komerčních prostor, kde se dá předpokládat vyšší zátěž.

celý článek

Dřevěné podlahy

Drobná poškození dřevěné podlahy spolehlivě zakryje tvrdý vosk

Máte doma dřevěné nebo laminátové podlahy? Pak asi budete souhlasit s tím, že i při maximální opatrnosti se může jejich povrch poškodit. Občas nám něco spadne na zem, jindy se do hraní pustí domácí mazlíčci nebo se na podlaze projeví divočení našich ratolestí. Mrzí vás, že podlaha už není jako nová? Nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu! Drobná poškození na laminátu i na dře..

celý článek
Zobrazit další články
zavřít

Kontaktní formulář