Dělení koberců dle délky vlasu

Délka vlasu rozděluje koberce do dvou rozdílných skupin. Obě mají své plusy i mínusy. Nízký vlas se dobře čistí a udržuje, vysoký vlas je pohodlnou oázou pro vaše nohy. Budete si v něm užívat chůzi naboso. Obecně platí, že čím je vlas koberce vyšší, tím je nižší jeho životnost.

Asiatic Carpet London

Nízký vlas

Krátký vlas je charakteristický pro běžné koberce. Ty se prodávají s v různých barvách a dekorech a hodí se téměř do všech prostor v bytě. Koberce s krátkým vlasem jsou ideální do obytných místností. Spokojeni s nimi budete v dětském pokoji, v obývacím pokoji, v ložnici nebo třeba v jídelně.

Koberce s nízkým vlasem jsou nepoměrně odolnější než koberce s vysokým vlasem. Snadno se čistí chemicky i mokrou cestou. Své využití nenajdou pouze v bytech a domech, oblíbené jsou i v kancelářích, kde vítaně tlumí kročejový hluk.

Běžná údržba koberců s krátkým vlasem je jednoduchá. Zhruba jednou týdně byste jim měli věnovat chvíli s vysavačem a to je vše. Pravidelné vysávání zabraňuje usazení nečistot a roztočů. Rychle přistupujte k čištění případných skvrn. Čím dříve se pustíte do jejich odstranění, tím méně hrozí trvalé poškození koberce. Skvrny jakéhokoli původu se nejsnáze odstraňují, dokud jsou čerstvé.

Dopřejte kobercům s nízkým vlasem čas od času i mokré čištění. Je to poměrně nenáročný druh údržby, který ale přináší skvělé výsledky. Nízké koberce navíc rychle vysychají, zcela suché mohou být už během 4 až 8 hodin. 

E0494 - 00703 - ROOM

Vysoký vlas

Koberce s dlouhým vlasem bývají kouzelně měkké a vytvářejí dojem luxusu a elegance. Jsou vysoce komfortní, snadněji se ale zašlapou. Častější jsou ve formě kusových koberců. Ideálním způsobem zkrášlují interiér, hodí se například k sedacím soupravám, pod konferenční stolky nebo do ložnice k posteli. Mohou být i příjemným moderním doplňkem.

Koberce s vysokým vlasem se nevybírají pouze pohledem. Svým příjemným vzhledem lákají k doteku bosou nohou, proto sami vyzkoušejte, jak se na nich chodidlo bude cítit. Nemusíte si v obchodě sundávat boty a ponožky, úplně postačí, když příjemnost doteku otestujete svou dlaní.

Výhodou dlouhého vlasu je jeho vynikající schopnost pohlcovat hluk, za což vám jistě poděkují sousedé. Koberce jsou všeobecně kvalitním izolantem, u vysokého vlasu je tato schopnost dovedena k dokonalosti.

Pokud se rozhodnete pro kusové koberce s vysokým vlasem, můžete jich bez obtíží spojit několik vedle sebe. Díky dlouhému vlasu nebudou přechody mezi koberci viditelné.

Tento typ koberců je náročný na údržbu. Pokud přemýšlíte, zda jej položit do místnosti, kde se v průběhu dne střídá celá rodina, nedělejte to. Strávíte spoustu času péčí o koberec, který vám navíc nevydrží pěkný dlouhou dobu. Mnohem vhodnější je umístit jej do ložnice nebo třeba do pracovny.

Vysoký vlas přináší určitá specifika při údržbě koberce mokrým čištěním. U mírně vysokého vlasu můžete obvykle vysávat běžnou podlahovou hubicí. Je to ale o něco delší proces, budete totiž potřebovat vícekrát přejet po každém místě. U vysokého vlasu již můžete čistit pouze malou hubicí na čalounění. Běžná hubice by totiž klouzala po povrchu a navíc hrozí slehnutí jednotlivých vlasů. Připravte se na delší a náročnější čištění, než jste byli zvyklí u klasických koberců s krátkým vlasem.

Vysokým kobercům budete muset dopřát i delší dobu, než po mokrém čištění kompletně vyschne. Voda z nejnižších struktur se musí dostat až nahoru a následně se odpařit. Ideální je, pokud se během čištění voda důkladně odsává, koberec pak svépomocí vysychá kratší dobu.

Asiiatic

Přečtěte si také: Dělení koberců dle způsobu výroby a výrobního materiálu

Prohlédněte si produkty v našem katalogu:

Další články o Koberce

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle způsobu výroby a výrobního materiálu

Možná vás překvapí množství rozdílných druhů koberců, které jsou v současné chvíli na trhu. Existují koberce celoplošné a kusové, které mohou být vyrobené z přírodní vlny, z kokosových nebo umělých vláken. Koberce mohou být vysoké či nízké, smyčkové, s řezaným vlasem nebo s výškovým dekorem. V následujících řádcích vám představím dělení koberců podle.....

celý článek

Celoplošné koberce

Dělení koberců dle délky vlasu

Délka vlasu rozděluje koberce do dvou rozdílných skupin. Obě mají své plusy i mínusy. Nízký vlas se dobře čistí a udržuje, vysoký vlas je pohodlnou oázou pro vaše nohy. Budete si v něm užívat chůzi naboso. Obecně platí, že čím je vlas koberce vyšší, tím je nižší jeho životnost. Krátký vlas je charakteristický pro běžné koberce. Ty se prodávají s.....

celý článek
zavřít

Kontaktní formulář